E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα «πυρηνικα οπλα» του Μ. Ντραγκι εμειναν στην αποθηκη, μεχρι νεωτερας

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012


Στο μέλλον μεταθέτει η ΕΚΤ τις όποιες δυναμικές παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απογοητεύοντας μερικώς όσους περίμεναν ότι ο Μ. Ντράγκι θα κάνει από τώρα χρήση των «πυρηνικών όπλων» του.
Προφανώς επηρεασμένος από τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε σήμα για αποφασισμένες κινήσεις τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές ενώ αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς», είπε.
Πρόκειται ασφαλώς για αυτό που περιμένουν Ισπανία και Ιταλία δηλαδή την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και της δυναμικότερη παρέμβασή της ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια.
Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης ότι το ΔΣ της ευρωτράπεζας εξετάζει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα (σ.σ. ενδεχομένως ένα νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, ένα πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών assets, επιπλέον χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας) και είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιασθούν οι κατάλληλες λεπτομέρειες για αυτά τα μέτρα.
Το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, είπε και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO’s).
«[Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων] διαφέρει από το προηγούμενο πρόγραμμα [...] έχουμε ρητές προϋποθέσεις εδώ ως έναν απαραίτητο όρο [...] υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις χώρες όπου αυτό θα υλοποιηθεί και για τα ποσά», σημείωσε.
«Αυτή η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες λήξεις της καμπύλης αποδόσεων», ανέφερε, εννοώντας ότι οι αγορές θα αφορούν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας (σ.σ. ενδεχομένες ομόλογα με διάρκεια έως 2 έτη).
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», σημείωσε και ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το υψηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σε ορισμένες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση ΕΚΤ και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.
Πάντως, εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αναλάβει πραγματική δράση από τον Σεπτέμβριο.
Η ομιλία Ντράγκι απογοήτευσε τους επενδυτές γι΄αυτό και πολλοί δείκτες χρηματιστηρίων γύρισαν στο κόκκινο.
Πάντως, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο δημοσίευμα της Bild η οποία ζητά από τον Ντράγκι να επιστρέψει ένα δώρο που του είχαν δώσει οι Γερμανοί σε περίπτωση που γίνει πιο… μαλακός. Στέλνοντάς του το μήνυμα να μην προχωρήσει σε αλλαγη της πολιτικής της ΕΚΤ.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger