E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πρωτη αιτια θανατου στις γυναικες οι καρδιοπαθειες

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012


Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμα και τους θανάτους από άλλες αιτίες, αναφέρει ανακοίνωσή του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

«Σύμφωνα με στατιστικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε λεπτό πεθαίνει μια γυναίκα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό αντιστοιχεί με περισσότερο από 500.000 θανάτους γυναικών λόγω καρδιάς κάθε χρόνο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, «είναι αναγκαίο, οι γυναίκες να αντιληφτούν τον κίνδυνο που διατρέχουν από τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς ή άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα και να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα για τα προβλήματα αυτά», συμπληρώνοντας πως «η διατροφή θεωρείται προληπτικό και θεραπευτικό μέτρο για τις καρδιοπάθειες».


Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει περαιτέρω πως «με τα δεδομένα αυτά, ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (American Heart Association-AHA) ανάλυσαν εκατοντάδες άρθρα, με στόχο να προσδιορίσουν την πρόληψη των καρδιοπαθειών στις γυναίκες τόσο σε συνολικό επίπεδο όσο και για επί μέρους ομάδες γυναικών που διατρέχουν ψηλότερο κίνδυνο από τις άλλες».

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια «Go Red for Women», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων αναφέρει πως υιοθετήθηκε και από την Κύπρο με την βοήθεια αρμοδίων φορέων, σημειώνοντας πως «τις οδηγίες αυτές τις έχουν ασπαστεί τουλάχιστο 33 άλλοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί αρμόδιοι για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων».

«Είναι δεδομένο», αναφέρεται, «ότι μπορεί να υπάρξει μείωση μέχρι και κατά 82% του κίνδυνου, που διατρέχει η γυναίκα λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας αν παρθούν τα σωστά μέτρα βελτίωσης του τρόπου ζωής της».

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τη βελτίωση του τρόπου ζωής των γυναικών σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες και που μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για τις γυναίκες, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων τονίζει: «Όχι στο κάπνισμα, αφού πρέπει να αποφεύγεται όχι μόνο το ενεργητικό, αλλά και το παθητικό κάπνισμα, τουλάχιστο τριάντα λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ψαριών, μείωση των κεκορεσμένων λιπαρών ουσιών στη διατροφή, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και μείωση πρόσληψης χοληστερόλης.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger