E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποιοι εθίζονται περισσότερο στη νικοτίνη;

Τρίτη 16 Απριλίου 2013



Οι καπνιστές με σκουρόχρωμο δέρμα επηρεάζονται περισσότερο από τη νικοτίνη απ' ό,τι όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μίας νέας μελέτης.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λένε πως είναι πιθανό η νικοτίνη να ενώνεται με τη μελανίνη - τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας το χρώμα τους. Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερη μελανίνη περιέχει και πιθανώς τόσο περισσότερη νικοτίνη αποθηκεύει.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Φαρμακολογία, Βιοχημεία & Συμπεριφορά» (PBB), στη μελέτη τους συμμετείχαν 150 καπνιστές-εθελοντές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Γκάρι Κινγκ, καθηγητή Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο πανεπιστήμιο, τους υπέβαλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για να μετρήσουν τα επίπεδα μελανίνης και κοτινίνης στον οργανισμό τους. Η κοτινίνη είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης, το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα για να μετρήσει - μεταξύ άλλων - και την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από τους εθελοντές για να διαπιστώσουν εάν κάπνιζαν λίγο, μέτρια ή ήταν μανιώδεις καπνιστές. Όπως έδειξε η συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν, οι εθελοντές με την περισσότερη μελανίνη κάπνιζαν και τα περισσότερα τσιγάρα, ενώ είχαν και την περισσότερη κοτινίνη στον οργανισμό τους.

Επιπλέον, είχαν και την μεγαλύτερη εξάρτηση στο κάπνισμα, όπως αυτή αξιολογήθηκε από τις συνήθειές τους (λ.χ. σηκώνονταν στη μέση της νύχτας για να καπνίσουν ή η πρώτη τους κίνηση το πρωί ήταν να ανάψουν τσιγάρο).

Τα ευρήματα αυτά πιστεύεται πως μπορεί να ρίξουν φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη νικοτίνη πολύ περισσότερο από άλλους.

[Πηγή: tanea.gr]

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger