Η τεχνολογία ελέγχου ψηφιακών συστημάτων μέσω χειρονομιών εξελίσσεται ραγδαία, και συνήθως οι συσκευές της χρησιμοποιούν κάποιου είδους εξωτερικούς αισθητήρες. Ωστόσο, το ΜΥΟ, της Thalmic Labs (Οντάριο), βρίσκεται ένα βήμα παραπέρα, καθώς φοριέται στο χέρι και ελέγχεται ακόμα πιο άμεσα από τον χρήστη, «διαβάζοντας» τις κινήσεις των μυών του.
Ο χρήστης κάνει απλές κινήσεις όπως αυτές που θα χρησιμοποιούσε ένα Apple trackpad, μόνο που τις κάνει στον αέρα (κινεί δάχτυλα για λειτουργίες όπως το pause σε ένα βίντεο, το scrolling μεταξύ σελίδων κ.ο.κ) και το ΜΥΟ (συμβατό με Windows και Mac OS X) τις «μεταφράζει» στις αντίστοιχες εντολές, καθώς είναι σε θέση να τις αντιλαμβάνεται μέσω της κίνησης των μυών. Συνδέεται μέσω Bluetooth, και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets, ή ίσως ακόμα και μη επανδρωμένα σκάφη (ως τηλεχειριστήριο).
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το ΜΥΟ αντιλαμβάνεται τις χειρονομίες με δύο τρόπους: τη δραστηριότητα των μυών και την ανίχνευση της κίνησης. Όταν ανιχνεύει τις κινήσεις των μυών του χρήστη, η συσκευή μπορεί να καταλάβει μεταβολές σε επίπεδο μέχρι και συγκεκριμένων δακτύλων, ενώ όταν «διαβάζει» τη θέση του χεριού στο χώρο, αντιλαμβάνεται προς ποια κατεύθυνση γίνεται η κίνηση.
Το ΜΥΟ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των συσκευών που θα φοριούνται, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας. Η τεχνική που χρησιμοποιεί ονομάζεται ηλεκτρομυογραφία, και ουσιαστικά μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα σε έναν μυ όταν αυτός κινείται, μεταφράζοντάς τον (στην περίπτωση του ΜΥΟ) σε κίνηση και στη συνέχεια σε εντολή. Αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε τεχνητά μέλη υψηλής τεχνολογίας. Από τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ίδιους μύες για τις ίδιες κινήσεις, η Thalmic Labs κατέγραψε τα «μοτίβα» των ηλεκτρικών εκκενώσεων, συνδέοντάς τα με τις αντίστοιχες κινήσεις που χρησιμοποιούνται για τις εκάστοτε εντολές.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, η συσκευή σιγά σιγά «μαθαίνει» καλύτερα τις κινήσεις του χρήστη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ακρίβειά της, ενώ τον ενημερώνει για την επιτυχή αναγνώριση μίας χειρονομίας μέσω μιας ελαφριάς δόνησης (κάτι που γενικότερα βοηθά στην προσαρμογή και εξοικείωση).
Η τιμή του ΜΥΟ θα ανέρχεται στα 149 δολάρια και η κυκλοφορία του αναμένεται στα τέλη του 2013. Μαζί με τη συσκευή η εταιρεία θα προσφέρει και μία ανοικτή ΑΡΙ (Application Programming Interface) για να δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους developers να το συνδέσουν με δικά τους συστήματα και εφαρμογές, ή και να στήσουν νέα προγράμματα αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Με την Google να αποκαλύπτει σταδιακά όλο και περισσότερα στοιχεία για το πολυαναμενόμενο Google Glass και τις φήμες σχετικά με την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» ρολογιού χειρός από την Apple (iWatch) να κερδίζουν έδαφος, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ΜΥΟ και γενικά αυτού του είδους οι τεχνολογίες έχουν εξαιρετικά καλές προοπτικές στη νέα εποχή των ψηφιακών συσκευών που φοριούνται, η οποία φαίνεται πως ανατέλλει.
http://www.naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !