Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους, χωρίς να ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να ακούγεται ιδανική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια σοβαρή ένδειξη, ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Αν έχετε χάσει περισσότερο από το 10% του συνολικού σας βάρους σε διάστημα 6 μηνών, είναι μείζονος σημασίας να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Μία αδικαιολόγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι η προειδοποίηση διαφόρων ιατρικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, κάποια υπατική νόσος, ο καρκίνος ή διαταραχές, που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά (διαταραχές δυσαπορρόφησης).
Επίμονος ή υψηλός πυρετός
Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητα σημάδι «συναγερμού», αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αν ωστόσο έχετε πυρετό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Ο επίμονος πυρετός ενδέχεται να είναι «οιωνός» για μία μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή ακόμα και για σκωληκοειδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, καρκινικές (κακοήθεις) συνθήκες, όπως είναι τα λεμφώματα, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό. Αν ανήκετε στην περίπτωση, όπου ο πυρετός σας αγγίζει ή ξεπερνά τους 39,4 C, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Δύσπνοια
Η έντονη δύσπνοια ενδέχεται να είναι ένα σύμπτωμα ενός αρκετά σοβαρού προβλήματος υγείας. Αν δεν είστε σε θέση να αναπνεύσετε σωστά ή αν αδυνατείτε να οξυγονωθείτε όσο πρέπει, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, ειδικά μάλιστα αν η δύσπνοια εξακολουθεί να υπάρχει και όταν είστε ξαπλωμένοι.
Τα αίτια της δύσπνοιας μπορεί να ποικίλουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία, κάποιον θρόμβο του αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή), καθώς και άλλα προβλήματα της καρδιάς και των πνευμόνων.
Δυσκολία στην αναπνοή ενδέχεται επίσης να συμβεί σε κρίσεις πανικού, επεισόδια δηλαδή με έντονο άγχος που μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία, εφίδρωση και άλλα σωματικά συμπτώματα.
Ανεξήγητες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου
Στην περίπτωση, που η λειτουργία του εντέρου σας αλλάξει χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αναζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Μια μη φυσιολογική λειτουργία περιλαμβάνει:
• Κόπρανα μαύρου ή σκούρου χρώματος με αίμα
• Επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Ανεξήγητη κινητικότητα του εντέρου
Οι αλλαγές στην εντερική λειτουργία ενδέχεται να προμηνύουν κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη, όπως είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, μια ιική ή παρασιτική λοίμωξη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως πρόκειται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύγχυση ή αλλαγές συμπεριφοράς
Η ξαφνική σύγχυση στον τρόπο σκέψης, ο αποπροσανατολισμός (τόπου και χρόνου), οι αναίτιες δυσκολίες αναφορικά με τη μνήμη και τη συγκέντρωση και οι απότομες μεταβολές της προσωπικότητας ή της συμπεριφοράς (για παράδειγμα, η επιθετικότητα) δεν είναι μία απλή υπόθεση.
Οι μεταπτώσεις στη συμπεριφορά ή τον τρόπο σκέψης κάποιου μπορεί να προμηνύουν διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων κάποια μόλυνση, αναιμία, χαμηλό σάκχαρο, αφυδάτωση ή κάποια ψυχική πάθηση. Μερικές φορές ακόμα και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές συμβάλλουν στη σύγχυση ή στις αλλαγές της προσωπικότητας κάποιου.
Πρώιμος κορεσμός
Αν μόνιμα αισθάνεστε χορτασμένοι, ενώ έχετε καταναλώσει μικρή ποσότητα φαγητού, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Η αίσθηση αυτή, γνωστή ως πρώιμος κορεσμός, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, πυρετό ακόμα και απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα.
Οι πιθανές αιτίες του πρώιμου κορεσμού είναι συνήθως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ενδέχεται το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό και να πρόκειται για ένα σημάδι καρκίνου στο πάγκρεας.
Ξαφνικό και έντονο φως
Τα ξαφνικά φωτεινά σημεία, οι λάμψεις φωτός και άλλες διαταραχές της όρασης, μερικές φορές είναι σημάδια ημικρανίας. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν μάλιστα έχετε την αίσθηση, ότι ξαφνικά τα φώτα αναβοσβήνουν, ίσως να πρόκειται για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, γιατί το πρόβλημα ίσως είναι να είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζετε, καθώς σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.
clickatlife
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !