E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ολλανδικη προταση για προκαταβολικη εκταμιευση των δανειων

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ποια ουσιαστική τροποποίηση του μνημονίου 2 πρότειναν οι Ολλανδοί στη συνάντηση Στουρνάρα - Κνάπεν 




Kωδικός frontloading. Αυτή η λέξη, η οποία μεταφράζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομιών ως «εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα στην ανάπτυξη» τέθηκε διόλου τυχαία στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Μπεν Κνάπεννωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στην πρωινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό που μελετούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι να παρουσιάσουν στο εσωτερικό εκλογικό τους ακροατήριο την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ως μια εμπροσθοβαρή εκταμίευση του ήδη συμφωνημένου ποσού που προβλέπεται στο Μνημόνιο 2. Άρα δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση από τα κοινοβούλια, ούτε νέο πακέτο βοήθειας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. 

Αυτό προφανώς και συμφέρει την Ελλάδα καθώς αν έλθουν πιο μπροστά οι δόσεις του υπάρχοντος προγράμματος –και κυρίως τα 6,5 δισ. ευρώ για τα φέσια του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα- οι επιπτώσεις για τη βυθισμένη στην ύφεση και στεγνωμένη από ρευστότητα ελληνική οικονομία θα είναι ευεργετικές.

Φαινομενικά το ζήτημα συζητείται σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι υπάρχει προεργασία και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η οποία ίσως οδηγήσει σε μια ουσιαστική τροποποίηση του μνημονίου. 

Στη διάρκεια της συνάντησης Στουρνάρα-Κνάπεν (ο οποίος γνωρίζει καλά τις εξελίξεις στην Ελλάδα), η ολλανδική πλευρά προέτρεψε την ελληνική να αποφεύγει σε επικοινωνιακό επίπεδο τα περί επιμήκυνσης, που είναι ουσιαστικά το «κόκκινο πανί» για τους Βορειοευρωπαίους και μεταφράζεται ως νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Οι Ολλανδοί πρότειναν να χρησιμοποιείται ο όρος frontloading.

Παράλληλα συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τρόποι για να αναστραφεί το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη της Ολλανδίας για την Ελλάδα και ειδικότερα ως προς τη δυνατότητα επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger