E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Δικαστήριο στην Τουρκία επέτρεψε σε Κούρδους να βαπτίσουν τη κόρη τους με το απαγορευμένο όνομα «Κουρδιστάν»

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Σε μια ιστορική απόφαση προέβη τουρκικό ανώτερο δικαστικό όργανο που με σημερινή του απόφαση επέτρεψε σε ζευγάρι Κούρδων να βαπτίσει την κόρη του «Κουρδιστάν» μια λέξη απαγορευμένη στη χώρα για ευνόητους λόγους.

Το 18ο Εφετείο απέρριψε την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου στο Χιλβάν, στην νοτιοανατολική επαρχία Σανλιουρφά, το οποίο είχε αρνηθεί στους Γιουνούς και την Ελίφ Τοπράκ να δώσουν το όνομα Κουρδιστάν στη θυγατέρα τους, με το δικαιολογητικό ότι το όνομα αυτό αποτελεί «προσβολή για την κοινωνία», μεταδίδει το πρακτορείο.

Μάλιστα είχε επιβάλλει να δοθεί στο κορίτσι το όνομα Χελίν που είναι κοινό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, το Εφετείο ανέτρεψε την συγκεκριμένη ετυμηγορία υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα της επιλογής ονόματος για τα παιδιά δίδεται αποκλειστικώς στον πατέρα και τη μητέρα τους» και «εάν το όνομα έχει ξένες ρίζες δεν είναι επιβεβλημένο να αλλάξει», επεσήμανε το πρακτορείο Ντογάν.

Η λέξη Κουρδιστάν είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ένας όρος ταμπού καθώς οι κρατικές αρχές εκτιμούν ότι αποτελεί ένα ηθικό στήριγμα για τις αντάρτικες οργανώσεις των Κούρδων, αλλά και για την ιδέα της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των περιοχών που κατοικούνται από την κουρδική μειονότητα.

Η απόφαση του δικαστηρίου συμπίπτει χρονικά με τη δρομολόγηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να αποσύρουν τις δυνάμεις του στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, εν αναμονή επιβολής μέτρων υπέρ της μειονότητας εκ μέρους της κυβέρνησης.

http://www.iefimerida.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger