Δύο δισεκατομμύρια χρόνια θα διαρκέσει ακόμα η ζωή στη γη, σύμφωνα με το Βρετανό ερευνητή O’ Malley- James. Οι έρευνές του δείχνουν πως σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα καταστραφούν όλα τα φυτά και τα ζώα, ενώ το δισεκατομμύριο ετών που απομένει, στη γη θα επιβιώσουν μόνο τα βακτήρια, ενώ στη συνέχεια θα πεθάνουν και αυτά.
Αιτία θα είναι η γήρανση του ήλιο, όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας. Πιο συγκεκριμένα, με τη γήρανση του Ήλιου η ποσότητα της ροής ενέργειας που εκπέμπει θα αυξηθεί, και συνεπώς στη Γη θα αυξηθεί η θερμοκρασία. Ωστόσο, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί.
Η έλλειψη CO2 θα διαταράξει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης κι έτσι τα φυτά θα πεθάνουν. Χωρίς τα φυτά επομένως δε θα υπάρχουν και ζώα. Στο τέλος, θα απομείνουν τα βακτήρια, τα οποία ζουν σε ζεστούς αλμυρούς ωκεανούς και σε υπόγεια σπήλαια. Όλες οι φυσικές δεξαμενές νερού στο τέλος θα στεγνώσουν.
Στη θεωρία του O’ Malley- James αντιτίθεται η οικολόγος Νατάλια Ριαζάνοβα. Μάλιστα, η ίδια έχει μία άλλη θεωρία για τον τερματισμό της φωτοσύνθεσης:
«Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς, η φωτοσύνθεση σε πολλά φυτά σταματά τουλάχιστον προσωρινά, ενώ όταν φτάνει τους 50 βαθμούς και πάνω, σταματά σε όλα τα φυτά. Είναι μάλλον απίθανο ότι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθεί, πιστεύει η ειδικός. Αντιθέτως, αναμένεται ότι η αύξηση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα θα ζημιώσει τα περισσότερα είδη των ζώων.»
Με τη Ριαζάνοβα συμφωνούν και όλα τα κλιματικά σενάρια των ειδικών του τεχνολογικού ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, που βασίζονται στην αύξηση και όχι στη μείωση της περιεκτικότητας του CO2 και των άλλων αερίων θερμοκηπίων. Σύμφωνα με τις προγνώσεις τους, τα γήινα πλάσματα θα «ψηθούν» σε 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο σήμερα παρατηρείται στην Αφροδίτη.
Τα μόνα καλά νέα είναι ότι όταν ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται, μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα, θα γίνει μεγαλύτερος κατά δεκάδες φορές και θα καταπιεί τον Ερμή και την Αφροδίτη, όμως τελικά δεν θα φτάσει μέχρι τη Γη.
Παρά την ποικιλία των λόγων με τους οποίους οι επιστήμονες συνδέουν το τέλος της ζωής στη Γη, όλους τους ενώνει ένας, που είναι και ο βασικός:
«Τα αστέρια του ηλιακού τύπου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους περνούν από το στάδιο του κόκκινου γίγαντα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο Ήλιος θα αποφύγει μια τέτοια μοίρα»…
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !