E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γιατί κλειδώνουν τους Καρδινάλιους στην εκλογή του Πάπα…

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013


Ένας παλιός θεσμός, το κονκλάβιο, που ανάγεται χρονολογικά τον 13ο αιώνα θ’ αναβιώσει μιας και ο Πάπας Βενέδικτος εξέδωσε την παραίτηση του. Ο συγκεκριμένος θεσμός θέτει το κλείδωμα των καρδινάλιων σε μια αίθουσα προκειμένου όπως λέγεται, να επιταχυνθεί η διαδικασία εκλογής του Πάπα. Αυτό που οδήγησε στη «γένεση» αυτού του θεσμού ήταν οι διάφορες εσωτερικές διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους οι καρδινάλιοι, η καθυστέρηση των διαδικασιών αλλά καθώς και η προφύλαξη των εκλεκτόρων από τις εξωτερικές «πιέσεις». 

Το κονκλάβιο απαρτίζεται από 207 μέλη αλλά κανονικά εν έτει 2013 115 θα είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στην συνεδρίαση για την εκλογή του Πάπα της Ρώμης. Αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουν είναι οι καρδινάλιοι που έχουν ηλικία κάτω των 80 ετών και συγκεκριμένα αυτοί που όταν άρχισε η περίοδος της «κενής έδρας», στις 28 Φεβρουαρίου, ύστερα από την επίσημη παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ’. Έτσι λοιπόν όπως προαναφέρθηκε, από τους 207, μπορούν να ψηφίσουν οι 115 αφού δύο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο Κονκλάβιο: ο καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα απ την Ινδονησία για λόγους υγείας και ο Κιθ Ο’ Μπράιαν από τη Βρετανία ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά». 

Όλοι οι καρδινάλιοι, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Βατικανό, στη Καπέλα Σιξτίνα, με στόχο τους να επιλέξουν τον νέο Πάπα. Από αυτούς, οι 48 έγιναν καρδινάλιοι επί Ιωάννη Παύλου Β’ και οι 67 επί Βενέδικτου ΙΣΤ’. 

Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι από τους 115 εκλέκτορες οι 60 είναι Ευρωπαίοι, εκ των οποίων οι 28 είναι Ιταλοί. Η Λατινική Αμερική με τη σειρά της κατέχει 19 εκπροσώπους ενώ παράλληλα, η Βόρεια Αμερική 14. Έντεκα είναι από την Αφρική, δέκα είναι από την Ασία ενώ ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ είναι Αυστραλός.

Πηγή: www.paraskhnio.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger