E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

«Νέες μορφές ζωής» στη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013


Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέες μορφές βακτηριακής ζωής, που είχαν μείνει απομονωμένες από το υπόλοιπο περιβάλλον για εκατομμύρια χρόνια, σε λίμνη που βρίσκεται θαμμένη χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
Μετά από δέκα και πλέον χρόνια προσπαθειών, η επιστημονική ομάδα κατάφερε πέρυσι να συλλέξει δείγματα νερού, αφού πραγματοποίησε γεώτρηση σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στη λίμνη Βοστόκ.
Η λίμνη αυτή, η μεγαλύτερη που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, πιστεύεται ότι αποκόπηκε πριν από τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για τη ζωή στον πλανήτη πριν την Εποχή των Παγετώνων, καθώς και για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.
«Αφού απομονώσαμε όλα τα πιθανά στοιχεία μόλυνσης, το βακτηριακό DNA διαπιστώθηκε ότι δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA ο Σεργκέι Μπουλάτ από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης. «Αποκαλούμε αυτή τη μορφή ζωής μη κατηγοριοποιημένη και μη ταυτοποιημένη», διευκρίνισε.
Ο Δρ. Μπουλάτ είπε επίσης ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το DNA του οποίου είναι λιγότερο από 86% παρόμοιο με υπάρχουσες μορφές. «Αυτό είναι περίπου σαν να λέμε μηδέν όταν μιλάμε για DNA. Ένα ποσοστό 90% σημαίνει συνήθως ότι ο οργανισμός είναι άγνωστος», εξήγησε.
H τοποθεσία όπου βρίσκεται η λίμνη Βοστόκ είναι από τα πλέον αφιλόξενα μέρη στη Γη. Εκεί αναφέρθηκε και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη: μείον 89 βαθμούς Κελσίου, στις 21 Ιουλίου 1983.
Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία επίσης επιχειρούν να μελετήσουν τις μορφές ζωής που μπορεί να υπάρχουν κάτω από τους πάγους.
Φέτος, αμερικανική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε ζωντανά κύτταρα σε δείγματα που ελήφθησαν από τη λίμνη Ουίλανς, που είναι πιο ρηχή από τη Βοστόκ. Οι βρετανικές προσπάθειες για την συλλογή δειγμάτων από τη λίμνη Έλσγουορθ σταμάτησαν τον Δεκέμβριο λόγω προβλημάτων στη γεώτρηση.

http://www.naftemporiki.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger