E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γύρισαν σπίτι οι σοροί δύο ναυτών …150 χρόνια μετά!!

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013



Τον Ιανουάριο του 1863 το θωρηκτό σκάφος USS Μοnitor της Ομοσπονδιακής ναυτικής δύναμης που ελάμβανε μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό της Φλόριντα, έχοντας ήδη καταφέρει να βυθίσει συνολικά εφτά σκάφη που μετέφεραν εφόδια και προμήθειες στους αποκλεισμένους “Νότιους”, κυνήγησε ένα
τρικάταρτο εμπορικό που προσπάθησε να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό. Για κακή του τύχη στην πραγματικότητα είχε βρεθεί στο κατόπι του πιο φημισμένου καταδρομικού των Νοτίων, του CSS Alabama. Το τελευταίο, κατάφερε πολλαπλά πλήγματα στο Monitor, το οποίο ουσιαστικά δεν είχε μέχρι τότε καταφέρει να αποκαταστήσει το σύνολο των ζημιών του από μια προηγούμενη – νικηφόρα πάντως – μάχη, την πρώτη ναυμαχία μεταξύ θωρηκτών στην ιστορία, όταν είχε βρεθεί αντιμέτωπο με το θωρηκτό των Νοτίων CSS Virginia.

Η προσπάθεια ρυμούλκησης του Monitor σε ασφαλή νερά δεν πέτυχε με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν ο καπετάνιος και 126 άνδρες του πληρώματος, εκτός από 16 ναύτες που εγκλωβίστηκαν στο κουφάρι του.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και έκτοτε ανελκύστηκε μεγάλο μέρος του. Έπρεπε να περάσουν όμως άλλα 40 χρόνια για να μπορέσουν οι ειδικοί, με τη βοήθεια ψηφιακών σόναρ και ενός βαθυσκάφους, να ερευνήσουν τόσο εξονυχιστικά το ναυάγιο ώστε να ανακαλύψουν ό,τι είχε απομείνει από τουλάχιστον δύο αδικοχαμένους ναυτικούς του.

Την Πέμπτη το απόγευμα ένα ειδικό άγημα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Dulles στο Sterling της Βιρτζίνια τις σορούς των δύο αγνώστων ναυτών του USS Monitor και τις μετέφερε στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης. Παρόντες στην τελετή ήταν και αρκετοί πολίτες, που θεωρείται πως είναι επίγονοι των δύο ναυτών. Αν και επισήμως καμία από τις δύο σορούς δεν αναγνωρίστηκε με βεβαιότητα, εικάζεται πως τουλάχιστον η μία ενδέχεται – με πιθανότητες άνω του 50% – να ανήκει στον William Bryan, πυροβολητή του θωρηκτού. 






protothema.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger