Η λίστα με 1.301 δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι φαίνεται να είναι επίορκοι καθώς βαρύνονται για σοβαρά αδικήματα δόθηκε στη δημοσιότητα και τη “φιλοξενεί” την Κυριακή η εφημερίδα Έθνος.
Στην κατάσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για 1.301 υπαλλήλους οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα από το 2007 μέχρι και το 2012.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησαν στο “Έθνος της Κυριακής” και αναφέρουν πως βάση του πειθαρχικού δικαίου οι 1301 υπάλληλοι με την άσκηση της ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία και να λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους έως ότου τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Όμως, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, υπάρχει τέτοιο χάος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεργάζεται με εκείνο της Δικαιοσύνης, ώστε να κοινοποιούνται στη Δημόσια Διοίκηση οι αντίστοιχες για τους υπαλλήλους αποφάσεις των δικαστηρίων.
Όλο το βάρος από την κυβέρνηση έχει πέσει στην επίσπευση των διαδικασιών και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο. Με τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών σε συνδυασμό με έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα θαψίματος αποφάσεων των δικαστηρίων από τα πειθαρχικά συμβούλια ή, ακόμα χειρότερα, να εξάγουν αθωωτικές αποφάσεις υπηρεσιακά συμβούλια, όταν υπάρχουν καταδίκες από τα δικαστήρια.
Όπως καταγγέλλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, στο πρόσφατο παρελθόν τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν ως “πλυντήρια” αθωωτικών αποφάσεων για να σώσουν τους συνάδελφους τους από την αργία. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί, πως από το 2012 θα έπρεπε τα συμβούλια αυτά να είχαν περισσότερους δικαστικούς στη σύνθεσή τους. Αντίθετα, εξακολουθούν να έχουν περισσότερους δημόσιους υπάλληλους.
Συγχρόνως ανιχνεύεται και ελλειμματικός έλεγχος από υπουργούς οι οποίοι δεν πίεσαν ως όφειλαν ώστε να συγκροτηθούν τα νέα πειθαρχικά.
Σημαντικό μειονέκτημα η συνεχής και ακατάπαυστη αριθμολογία
Δειλά δειλά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στον Τύπο και κάποια δημοσιεύματα τα οποία αμφισβητούν τους αριθμούς των επίορκων υπαλλήλων, όπως γίνονταν ως τώρα γνωστοί. Έτσι, και το “Έθνος της Κυριακής” κάνει λόγο για “ακατάσχετη αριθμολογία” η οποία δημιουργεί πρόβλημα.
Αρχικά η τρόικα είχε ζητήσει την απομάκρυνση 7.000 υπαλλήλων, επίορκων υποτίθεται, με μήνυμα που έστειλε στο Εκοφίν. Υποτίθεται πως ο συγκεκριμένος αριθμός, αυτός των 7.000, είχε παρουσιαστεί από τον κ. Μανιτάκη σε σύσκεψη με στελέχη της τρόικας, όχι όμως σε βεβαιότητα αλλά ως εκτίμηση.
Τελικά, οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα είναι 1.301 και κατηγορούνται για παραβάσεις καθήκοντος, πλαστογραφίες, παθητική δωροδοκία ακόμα όμως και ανθρωποκτονίες.
Τώρα, πού οφείλεται αυτή η τόσο μεγάλη διαφορά στους αριθμούς; Αξιοπερίεργο αλλά φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα, με τη μεγαλύτερη ομάδα να ναι αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ο αριθμός ο οποίος διώκεται από το 2007 μέχρι το 20012 αγγίζει τους 619, ήτοι το 47% των περιπτώσεων.
Πλείστες υποθέσεις βαρύνουν υπαλλήλους της πολεοδομίας ενώ οι βαρύτερες κατηγορίες για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων είναι ληστεία κατά συναυτουργία, καλλιέργεια κάνναβης κατ’ επάγγελμα υπεξαιρέσεις ποσών πάνω από 73.000 ευρώ αλλά και κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σε εννέα υποθέσεις υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και απιστία για ζημιά πάνω από 150.000 ευρώ.
Ακολουθούν 134 περιπτώσεις υπαλλήλων νοσοκομείων, οι 64 είναι γιατροί.
Ακολουθούν οι υπάλληλοι νομαρχιών και υπουργείων, στους οποίους έχουν ασκηθεί συνολικά 283 ποινικές διώξεις, σε 128 εφοριακούς, τελωνειακούς και υπάλληλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο υπουργείο Παιδείας συναντάμε 67 περιπτώσεις επίορκων, με τους 56 να ναι εκπαιδευτικοί.
news247
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !