E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

5 φυλές ιθαγενών, που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά και ο τόπος τους!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013


Σας παρουσιάζουμε πέντε φυλές του κόσμου, που είναι δεκτικές στις επισκέψεις των τουριστών, όχι μόνο στο θέμα της επικοινωνίας και της ανταλλαγής εμπειριών, αλλά και στο θέμα της φιλοξενίας.

Oι άνθρωποι του δυτικού κόσμου έχουμε σίγουρα πολλά κοινά μεταξύ μας. Με τα ίδια ρούχα ντυνόμαστε, την ίδια μουσική ακούμε και τα τελευταία χρόνια τείνουμε να μιλάμε όλη την ίδια γλώσσα που είναι τα αγγλικά. Υπάρχουν όμως ακόμη κάποιες φυλές σε ορισμένες γωνιές του κόσμου, που δεν κάνουν την ίδια ζωή με εμάς και η συναναστροφή με αυτούς, αποτελεί αξέχαστη εμπειρία και μοναδική ευκαιρία να «ανοίξουμε» το μυαλό μας και να ταξιδέψουμε πέρα από τα συνηθισμένα.

Ο οδηγός του Lonely Planet μας ξεναγεί σε πέντε φυλές του κόσμου, που είναι δεκτικές στις επισκέψεις των τουριστών, όχι μόνο στο θέμα της επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών, αλλά και στο θέμα της φιλοξενίας.

Πεζοπορία με τη φυλή H’mong στη Sapa, στο βόρειο Βιετνάμ


Η φυλή H’mong ζει στις ορεινές περιοχές του Βιετνάμ, του Λάος και της Ταϊλάνδης. Χωρίζεται σε μικρότερες ομάδες ανάλογα με το κυρίαρχο χρώμα και σχέδιο της ενδυμασίας των μελών της, αν φοράνε καπέλο και το μέρος απ’ όπου κατάγονται. Οι πιο γνωστές υποομάδες είναι οι Μαύροι H’mong, οι Λευκοί και οι Πράσινοι H’mong. Μια μητέρα από τους Μαύρους H’mong, η Shu Tan είναι και η επικεφαλής του οργανισμού «Sapa O’Chau» ( www.sapaochau.org ). Ο οργανισμός διοργανώνει ξεναγήσεις στην πολύ πλούσια κουλτούρα και ζωή των H’mong και δρα υποστηρικτικά στην πολύ ιδιαίτερη αυτή φυλή. Αποτέλεσμα της δουλειάς της Shu Tan είναι η δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας, η διοργάνωση πεζοποριών και ξεναγήσεων στην περιοχή που ζουν οι H’mong και ένα δίκτυο εθελοντών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της φυλής.

Νησιωτική ζωή με τους Kuna στα νησιά San Blas του Παναμά


Στα 49 νησάκια από τα 400 του συμπλέγματος San Blas, κατοικεί η ιθαγενής φυλή των Kuna. Με μια πτήση από τον Παναμά, βρίσκεστε στο μικροσκοπικό νησάκι Mamirupu όπου μπορείτε να περάσετε τις νύχτες σας στο τοπικό Dolphin Lodge. Οι καταδύσεις και το ψάρεμα στην Καραϊβική θάλασσα των San Blas θα σας εντυπωσιάσουν. Το καλύτερο κομμάτι όμως είναι οι βαρκάρηδες που θα σας μεταφέρουν στα κοντινά νησάκια, όπου εκεί θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους υπερήφανους ιθαγενείς, να μάθετε για την ιστορία τους και το πώς διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους, αλλά και να θαυμάσετε τα χειροποίητα molas, χρωματιστά υφάσματα με απλικαρισμένες λεπτομέρειες.

Η κουλτούρα των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, Χερσόνησος Yorke, Νότια Αυστραλία


Το «σπίτι» των ιθαγενών της Νότιας Αυστραλίας, είναι η χερσόνησος Yorke και τα μέλη της φυλής λέγονται Adjahdura και Ngadjuri. Αν συνομιλήσετε με έναν από τους ανθρώπους της φυλής Adjahdura, θα σας διηγηθεί τις «Ιστορίες των Ονείρων», από την εποχή που μόνο γιγαντιαία ζώα κατοικούσαν στη χερσόνησο (απολιθώματα γιγαντιαίων καγκουρό επιβεβαιώνουν τους μύθους των Adjahdura). Ο επικεφαλής των ξεναγήσεων στην περιοχή, Quenten Agius, είναι μια από τις κορυφαίες μορφές στον Αυστραλιανό τουρισμό.

Πολιτισμός και πνευματικότητα από τους Maori στο Waitangi της Νέας Ζηλανδίας


Η φυλή των Maori της Νέας Ζηλανδίας είναι μεν πλήρως ενσωματωμένη στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά τα έθιμα και οι αξίες της, διατηρούνται ακόμη από τους ανθρώπους της. Ο Hone Mihaka, ιδιοκτήτης της εταιρείας εξατομικευμένου τουρισμού «TravelEssence» που δραστηριοποιείται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και ο ίδιος μέλος της φυλής Ngapuhi, υποδέχεται τους επισκέπτες στο σημείο συνάντησης (marae) των προγόνων του, αφού έχουν κάνει βόλτα με ένα παραδοσιακό κανό Maori (waka). Σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά σπίτια, ο Mihaka και η οικογένειά του διοργανώνουν τελετή υποδοχής, τιμώντας τους προγόνους τους και τους φιλοξενούμενούς τους.

Il Ngwesi κατάλυμα των Maasai, στο Nanyuki της Κένυας


Ο ξενώνας Il Ngwesi είναι το μοναδικό κατάλυμα στην Κένυα, που ανήκει και διοικείται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα των Maasai. Το φιλικό προς το περιβάλλον οίκημα, βρίσκεται βόρεια του Βουνού της Κένυα και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η χώρα για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά, μέσα από το σαφάρι, την άγρια ζωή του τόπου. Πέρα από τις ανεπανάληπτες εικόνες που χαρίζει το αφρικανικό τοπίο, η διαμονή περιλαμβάνει γνωριμία και αλληλεπίδραση με την κουλτούρα των ιθαγενών Maasai. Τέλος, τα χρήματα που συλλέγονται από τις επισκέψεις των τουριστών, υποστηρίζουν απευθείας το εκπαιδευτικό σύστημα της περιοχής και τη φροντίδα για την προστασία της γης. Πληροφορίες: www.ilngwesi.com .

Χρήσιμες πληροφορίες για τις συναντήσεις σας με τους ιθαγενείς του κόσμου:

• Εντοπίστε τα μέρη που διοικούνται ή έστω λειτουργούν από τους ίδιους τους ιθαγενείς, και έχουν –συνεπώς- το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

• Αλληλεπιδράστε με τους ανθρώπους που επισκέπτεστε και μοιραστείτε μαζί τους εμπειρίες σας και θέματα που αφορούν εσάς και τη χώρα σας. Θυμηθείτε πως δεν βρίσκεστε σε… ζωολογικό κήπο και δεν είναι ευγενικό να κάθεστε στη γωνία παρατηρώντας απλά τους άλλους. Η κοινότητα που επισκέπτεστε μπορεί να είναι εξίσου περίεργη για εσάς.

• Μην περιπλανιέστε στις κοινότητες απρόσκλητοι. Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε τες με έναν τοπικό οδηγό, γνωστό και σεβαστό από αυτές. Ακολουθήστε αυστηρά τις πολιτισμικές κατευθυντήριες γραμμές που διατυπώνονται από τον οδηγό σας και προσπαθήστε να μάθετε για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της κοινότητας πριν από την επίσκεψή σας.

• Σκεφτείτε το καλά πριν αρχίσετε να φωτογραφίζεται αδιακρίτως. Πως θα νιώθατε εάν ερχόταν κάποιος ξένος σπίτι σας και άρχιζε να σας φωτογραφίζει; Ζητήστε λοιπόν την άδεια πριν αρχίσετε την «καταγραφή».

• Αν θέλετε να ενισχύσετε πρακτικά την κοινότητα, αγοράστε και προσφέρετε πράγματα που θα τους φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητά τους, όπως είναι το λάδι για το μαγείρεμα, το ρύζι ή το ύφασμα. Εάν βέβαια θέλετε να γίνετε τακτικός υποστηρικτής μιας κοινότητας αναζητήστε τις αξιόπιστες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και απευθυνθείτε εκεί.

http://www.clickatlife.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger