Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα από την καθημερινή σου ζωή εφευρέθηκαν “κατά λάθος”!
Κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου ξοδεύουν δισεκατομμύρια πάνω σε έρευνες επί παντός επιστητού.
Επιστήμονες κλείνονται για ώρες ατελείωτες σε εργαστήρια, μελετούν, πειραματίζονται και προσπαθούν να βρουν καινοτόμα πράγματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!
Ωστόσο, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι διάφορα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και μπορούμε εύκολα να αγοράσουμε από ένα σούπερ μάρκετ, ένα φαρμακείο ή το περίπτερο, έχουν προκύψει κατά τύχη!
Δες λοιπόν τα 10 από αυτά τα αντικείμενα που βγήκαν από… “λάθη”:
10. Βιάγκρα
Εκατομμύρια αντρών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Sildenafil που είναι το ενεργό συστατικό του Βιάγκρα. Η χημική αυτή ουσία δοκιμάστηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Μετά από κλινικές δοκιμές όμως διαπιστώθηκε πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες και έτσι ξεκίνησε η παραγωγή του ως φάρμακο για την αντιμετώπιση στυτικών δυσλειτουργιών και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφικές ως το “μπλε χάπι”.
9. Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας
Η Ρουθ Γουέικφιλντ έφτιαχνε γλυκά και είχε ξεμείνει από σοκολάτα για ψήσιμο και την αντικατέστησε με κομμάτια μιας σοκολάτας Nestle. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν και ανακατεύονται με το μείγμα διατηρούν το σχήμα τους. Αμέσως τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία και … σοκολάτα για μια ζωή.
8. Γρανίτες
1905. Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Eκείνη τη νύχτα, η θερμοκρασία στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Το μόνο ποτ χρειάστηκε να κάνει στη συνέχεια ήταν να αναμείξει χυμό φρούτου και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle. 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.
7. Συνθετικά γλυκαντικά
Το 1965 ο χημικός Τζέιμς Σλάτερ συνέθεσε την ασπαρτάμη κάνοντας έρευνες για ένα φάρμακο κατά του έλκους. Δε γνώριζε τίποτα όμως για τη γλυκιά της γεύση μέχρι που έβαλε το δάκτυλο του στο στόμα, το οποίο είχε μολυνθεί με ασπαρτάμη.
6. Μπράντι
Όσοι ξέρουν από καλή ζωή, σίγουρα έχουν δοκιμάσοι αυτό το ποτό! Το προτιμούν κυρίως οι άντρες και ήταν το αποτέλεσμα προσπάθειας των εμπόρων κρασιού να αποφύγουν την βαριά φορολογία που γινόταν με βάση τον όγκο. Το σχέδιο ήταν να συμπυκνώσουν το κρασί με απόσταξη αφαιρλωντας νερό και να το προσθέσουν ακριβώς πριν την κατανάλωση. Όταν όμως το απόσταγμα έμενε για αρκετό καιρό σε ξύλινα δοχεία, οι οργανοληπτικές του ιδιότητες βελτιώνονταν σημαντικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο εφευρέτης αλλά σίγουρα δεν είναι και αυτό που έχει σημασία!
5. Τεφλόν
Άκρως απαραίτητο υλικό! Το Τεφλόν χρησιμοποιείται ως αντικολλητικό σε διάφορα μαγειρικά σκεύη. Σίγουρα όμως δεν μπορούσε να το φανταστεί αυτό ο Ρόι Πλάνκετ της Kinetic Chemicals το 1938. Προσπαθώντας να φτιάξει ένα νέο CFC ψυκτικό το μείγμα της αντίδρασης πολυμερίστηκε εξαιτίας του σιδερένιου σκεύους. Την τυχαία αυτή ανακάλυψη κεφαλαιοποίησε ο γάλλος μηχανικός που κατασκεύασε τα πρώτα σκεύη Tefal.
4. Φούρνος μικροκυμάτων
Όταν ο Πέρσι Σπένσερ περπάτησε δίπλα σε ένα σωλήνα ραντάρ είδε ότι ένα κομμάτι σοκολάτας που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Δοκιμάζοντας να δει τι θα γίνει με ένα μπολ από ποπ-κορν παρατήρησε ότι πολύ γρήγορα το ποπ-κορν είχε πεταχτεί σε όλο το δωμάτιο. Σήμερα εκατομμύρια καταναλωτές τρώνε και πίνουν στο όνομα του.
3. Πατατάκια1853. Μετά από συνεχή παράπονα ενός συγκεκριμένου πελάτη του εστιατορίου του Τζορτζ Κραμ από τη Νέα Υόρκη ότι οι πατάτες είναι πολύ χοντροκομμένες αποφάσισε να τις κόψει τόσο μα τόσο λεπτές που να είναι αδύνατο να τις φάει με πηρούνι. Η εκδίκησή τους όμως δεν πέτυχε αφού ο πελάτης ενθουσιάστηκε από τις φέτες πατάτας και έγιναν μέρος του μενού του εστιατορίου υπό την ονομασία “Saratoga Chips”. Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκαν σε ένα διάσημο προϊόν και επειδή κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, ο παράγοντας για τα μισά προβλήματα παχυσαρκίας του δυτικού κόσμου.
2. LSD
Ο χημικός Αλμπέρ Χόφμαν συνέθεσε το παραισθησιογόνο ναρκωτικό ως μέρος της έρευνας του για ιατρικές χρήσεις αλκαλοειδών από το μύκητα Ergot (Claviceps purpurea). Από φάρμακο βγήκε ναρκωτικό! Οι ψυχεδελικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές πέντε χρόνια μετά όταν ο ίδιος το δοκίμασε και βίωσε τα συμπτώματα της ανησυχίας και της διεγερμένης φαντασίας. Αξίζει να ανφέρουμε ότι το LSD ήταν από τους βασικούς συντελεστές δημιουργικότητας για το κίνημα της ψυχεδέλειας τη δεκαετία του 70 και τη σκηνή του Rave στα τέλη της δεκαετίας του 80.
1. Πενικιλίνη
Αυτό ίσως το ήξερες! Το 1928 ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ μελετούσε τα βακτήρια του γένους Staphylococcus που προκαλούσαν τροφικές δηλητηριάσεις. Επιστρέφοντας στη δουλειά μια μέρα παρατήρησε ότι ένας πράσινος μύκητας εμπόδιζε τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Ωστόσο, η πρώτη διαδικασία όμως μαζικής παραγωγής πενικιλίνης αναπτύχθηκε από τον αυστραλό Χάουαρντ Φλόρι, που μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον Φλέμινγκ. Η πενικιλίνη θεωρείται ότι έσωσε περίπου το 12 έως 15% των τραυματιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν χρειάζεται λοιπόν οπωσδήποτε να έχεις μυαλό σαν του Αϊνστάιν, μερικές φορές αρκεί μόνο η… τύχη!
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !