E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γιατί "τρώμε" τα νύχια μας;

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013


Νύχια «φαγωμένα» μέχρι τις ρίζες, πετσάκια τραβηγμένα σε σημείο να ματώνουν, δέρμα δαγκωμένο... Γιατί «τρώμε» τα νύχια μας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο «γλυκός» εθισμός;

Λίγα λόγια για την ονυχοφαγία
Η ονυχοφαγία, το φάγωμα των νυχιών δηλαδή, όπως προδίδει και από το όνομά της, μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά μικρής ηλικίας(σε μεγαλύτερη συχνότητα συνήθως), αλλά και σε ενήλικες. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής, το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό και να διαγνωστεί, τόσο μέσω της νευρικής συμπεριφοράς του ατόμου που πάσχει απ΄αυτή, όσο και μέσω της όψεως των νυχιών και των άκρων του.

Πώς προκαλείται;
Για την πλειοψηφία των πασχόντων η ονυχοφαγία είναι ένας τρόπος ψυχολογικής εκτόνωσης, αλλά και μια ασυναίσθητη επαναλαμβανόμενη συνήθεια. Επιπρόσθετα, καθώς η ονυχοφαγία συνδέεται με το συναισθηματικό και ψυχολογικό τομέα, πρόκειται για μια ένδειξη στρες, ανασφάλειας, αλλά και φόβου. Με την ασυνείδητη αυτή συνήθεια οι πάσχοντες εκτονώνουν την εσωτερική τους (υπερ)ένταση ή τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούν λύπη και δυσαρέσκεια.

Επιπλέον, σε μεγάλο ποσοστό η ονυχοφαγία συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την ανία ή το αίσθημα της ντροπής και της αμηχανίας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών, το φάγωμα των νυχιών μπορεί να προκληθεί πριν από ένα συμβάν ή γεγονός, το οποίο τους προκάλεσε άγχος και αγωνία, όπως για παράδειγμα η πρώτη μέρα στο σχολείο.

Τέλος, η ονυχοφαγία μπορεί να εντοπιστεί σε άτομα και παιδιά με ψυχαναγκαστικούς γονείς ή δασκάλους. Ακόμη και η μη αποδοχή του παιδιού από τους φίλους και συμμαθητές του, αλλά και κάποιο τραυματικό γεγονός μπορούν να γίνουν η έναρξη του φαγώματος των νυχιών. 

Ο λόγος που η ονυχοφαγία συναντάται συνήθως στην παιδική ηλικία είναι διότι τα παιδιά δυσκολεύονται στα πρώτα χρόνια της ζωής τους να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους με τους γονείς τους και να εκφράσουν τι τους απασχολεί.

Αρνητικές επιπτώσεις:
-Μεταφορά βακτηρίων από τα νύχια στο στόμα και αντίστροφα

-Λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες ακόμη και ιούς στο δέρμα, αλλά και κοκκινίλες

-Άσχημη εμφάνιση των άκρων

-Πόνοι στα άκρα

-Δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Στην παιδική ηλικία
 
-Ως γονιός προσπαθήστε να προσεγγίσετε το παιδί σας, να σας «ανοιχτεί» σχετικά με το τι είναι αυτό που το απασχολεί. Συνήθως η ονυχοφαγία των παιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον και από τους φίλους στο σχολείο.

-Μην είστε επικριτικοί και αποδοκιμαστικοί μαζί του, μην το τιμωρείται και φυσικά μην παρατηρείτε συνεχώς τι κάνει, γιατί προκαλείται μεγαλύτερο άγχος στο παιδί.

-Παρατηρείστε με διακριτικό τρόπο τις στιγμές, στις οποίες εκδηλώνεται η ονυχοφαγία. Αν για παράδειγμα συμβαίνει όταν βλέπει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή όταν είναι να πάει σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, τότε υπάρχει κάποια σχέση αυτών με το σύμπτωμα.

-Συγχαρείτε το παιδί για κάποια καλή του πράξη. Γενικά βρείτε τρόπους να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του.
-Όταν ξεκινά να τρώει τα νύχια του, προτείνετε του να βοηθήσει σε κάποια δουλειά του σπιτιού ή να πάτε βόλτα στο πάρκο, ώστε να ξεχαστεί.

-Απευθυνθείτε στον γιατρό για ψυχοθεραπεία. Ζητείστε βοήθεια από τον ειδικό, ώστε να βρεθεί η «ρίζα του κακού» και να αντιμετωπιστεί.

Στην περίπτωση των ενήλικων
-Η ψυχοθεραπεία είναι ο σωστότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς με την πάροδο των χρόνων ο ενήλικας έχει μάθει να εκτονώνεται έτσι, παρά να μιλάει ανοιχτά για τα προβλήματά του.

-Αγοράστε ειδικά λαδάκια, βερνίκια και υγρά με πικρή γεύση, ώστε να αλείψετε τα νύχια σας.

Γνωρίζατε ότι:
-Μερικά άτομα δαγκώνουν τα νύχια τους ακόμη και και κατά τη διάρκεια του ύπνου;

-Το φάγωμα των νυχιών θεωρείται μορφή ήπιου «ακρωτηριασμού»;

-Η ονυχοφαγία μπορεί να εξαφανιστεί για κάποιο διάστημα και να εμφανιστεί ξανά;

-Το φάγωμα των νυχιών συναντάται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια παρά στα κορίτσια


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger