Με τους τόνους φεύγει το ελαιόλαδο από οικογενειακή επιχείρηση της Βιάννου, με προορισμό την Ταιβάν, για να χρησιμοποιηθεί σε σώμα και φαγητό.
Αν ποτέ βρεθείτε στην Ταιβάν σε κάποιο πολυτελέστατο χώρο για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε σε κάποια άγνωστα μαγικά δάκτυλα και σας πουν ότι σας κάνουν μασάζ με λάδι από την Κρήτη, μην τους αμφισβητήσετε και μην απορήσετε καθόλου. Αλήθεια θα σας πουν για τα συστατικά του μείγματος που σας αλείφουν.
Στην Ταιβάν εισάγουν το ελαιόλαδο απο τη Βιάννο το αναμιγνύουν με ελληνικά αιθέρια έλαια και το χρησιμοποιούν για μασάζ
Το μικρό μπουκαλάκι με το σταγονόμετρο που χρησιμοποιούν, περιέχει έχτρα παρθένο ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο βιολογικό με καταγωγή από τη Βιάννο!
Και μάλιστα στη μακρινή Ταιβάν έχει αναμειχθεί με αιθέρια έλαια από τη βόρειο Ελλάδα, όπως λεβάντα, βασιλικό, κυπαρίσσι, δεντρολίβανο κ.ά.
Διότι στην Ταιβάν τα τελευταία τρία χρόνια κυκλοφορεί το ελαιόλαδο με brand name Oliviennos της οικογενειακής επιχείρησης Χρήστου Γουρνιεζάκη κ ΣΙΑ Ε.Ε (Olivoς) με έδρα τους Καψάλους, που βρίσκονται δίπλα στον Κεραρόκαμπο, του Δήμου Βιάννου στο Νομό Ηρακλείου.
Το ελαιόλαδο από εδώ συσκευάζεται σε κανονικού - για εμάς- μεγέθους συσκευασίες και όταν φτάσει εκεί μπαίνει σε μπουκαλάκια για καλλυντική χρήση και σε μπουκάλια που αντί για στόμιο έχουν ψεκαστήρα (!), διατηρώντας πάντα την ονομασία προέλευσης του.
Ο ψεκαστήρας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της σαλάτας αλλά και της παρασκευής φαγητού διότι σε καμία άλλη περιοχή αυτό το θαύμα της φύσης δεν καταναλώνεται με τον απίστευτο (!) ελληνικό τρόπο.
Ο ψεκαστήρας για τη σαλάτα είναι ο ιδανικός τρόπος για τις διατροφικές συνήθειες της συγκεκριμένης χώρας όπου τώρα μαθαίνουν τη γεύση του ελαιολάδου.
Δεν είναι μόνο η τιμή του, που δεν επιτρέπει τον ελληνικό τρόπο κατανάλωσης (με "βουτιές" ψωμιού στη σαλάτα) είναι και η γεύση του, που είναι πρωτόγνωρη.
Έχουν όμως και οι ίδιοι να διδάξουν κάτι την Ελλάδα (οι παλαιότεροι το γνώριζαν) αφού το ελαιόλαδο το θεωρούν το ιδανικότερο έλαιο για το σώμα, καθώς εκτός των άλλων απορροφάται και πιο εύκολα.
Σημειωτέον ότι το λάδι της Βιάννου δεν είναι απλά ένα καλό ελληνικό ελαιόλαδο, είναι χαρακτηρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Περισσότεροι από δέκα τόνοι με προορισμό τη Ταϊβάν
Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται καινούρια στο χώρο και οι εξαγωγές ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια.
Την πρώτη φορά στάλθηκαν 7 τόνοι και τις επόμενες δυο χρονιές από 20 τόνους σε κάθε μια παραγγελία. Οι περισσότερες ποσότητες εξάγονται προς τη Ταϊβάν και ακολουθούν η Ελβετία και η Ιταλία όπου το λάδι φεύγει τυποποιημένο, ποτέ χύμα.
Επίσης ποσότητες προωθούνται και στην ελληνική αγορά. Όλα αυτά τα βήματα του κ. Χρήστου Γουρνιεζάκη και του γιού του Γιάννη δεν έγιναν τυχαία.
Μόλις βγήκε στη σύνταξη ο πατέρας που είναι μαθηματικός και ο γιος ολοκλήρωνε τις σπουδές ως γεωπόνος έπρεπε να βρεθεί μια λύση για το αύριο. Και η λύση βρέθηκε μέσα από τις ελιές τους. Πιο οργανώμενα και πιο συντονισμένα ξεφεύγοντας απο τα "παραδοσιακά μονοπάτια" αποφάσισαν να φτιάξουν στον τόπο τους μια σύγχρονη μονάδα τυποποίησης.
Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περιοχή με τα ατέλειωτα στρέμματα ελαιοδέντρων μπορεί να υπάρχουν ελαιοτριβεία δεν υπήρχε όμως τυποποιητήριο!
Σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, δεν είναι μόνοι τους. Οι δικές τους ποσότητες δεν επαρκούν για αυτό και υπάρχει συνεργασία και με τα ελαιοτριβεία αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς που καλλιεργούν ελαιόλαδο ΠΟΠ.
Το λάδι πάντα ελέγχεται από τα μηχανήματα που διαθέτει το τυποποιητήριο.
Μιλώντας στο MadeinCreta o κ. Χρήστος Γουρνιεζάκης τόνισε πως η συνεργασία στο εξωτερικό στηρίζεται στη συνέπεια, και στην ποιότητα.
Ο γιος του, Γιάννης, ολοκλήρωσε τη φράση του πατέρα του, αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, και στην οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,3.
Σεμινάρια και εκπομπές μαγειρικής
Όμως δεν στάθηκαν μόνο σε αυτά. Κάνουν συχνά ταξίδια και πραγματοποιούν μέχρι και σεμινάρια στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται.
Στην Ταϊβάν, πάντως, είναι τόσο ενθουσιασμένοι από το ελαιόλαδο της Βιάννου, που μέχρι και ... τηλεοπτικό συνεργείο ήρθε στην Κρήτη για να διδαχθεί τα απλά και τα καθημερινά, πώς δηλαδή φτιάχνονται τα φασολάκια τα κοκκινιστά και το μπαμιελίδικο ή αλλιώς το κοτόπουλο με τις μπάμιες.
Τα βίντεο που γυρίστηκαν αποτέλεσαν επί της ουσίας και διαφημιστικά σποτ.
Βέβαια η ποσότητα που έβαλε η κ. Μαρία που δείχνει πως μαγειρεύουν στην Κρήτη μάλλον εντυπωσίασε την παρουσιάστρια της εκπομπής που κατάλαβε ότι στην Ελλάδα το λάδι, όχι μόνο δεν ψεκάζεται, αλλά "πίνεται" κιόλας!
madeincreta.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !