Στην Τρόικα και στους πολιτικούς αρχηγούς βρίσκεται πλέον το «μπαλάκι» των αλλαγών στους φόρους ακινήτων για το 2013, αλλά κανείς τους δεν φαίνεται έτοιμος να δεχτεί «ως έχει» το …
πακέτο φόρων που τους υπέβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Οι αμέσως επόμενες μέρες θα κρίνουν την τελική μορφή που θα έχουν οι φόροι ακινήτων για το 2013, αλλά και τις αποφάσεις για την "κινητικότητα" υπαλλήλων στο δημόσιο, ώστε να εγκριθεί η δόση των 6+2,8 δισ. από το Eurogroup στις 12 Απριλίου και να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα μέχρι τέλος του μηνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει ένα "βασικό" σενάριο, που προβλέπει την ταυτόχρονη είσπραξη ενός αισθητά μειωμένου ΕΕΤΗΔΕ για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά και ενός "επιπλέον" ΦΑΠ (για το 2013), όπως είχε αυτό επιβληθεί και ίσχυσε για το 2012 –αλλά δεν έχει ακόμα εισπραχθεί. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν έτσι 2,3-2,4 δισ. ευρώ, ώστε μαζί με τους ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ περασμένων ετών να καλυφθούν τα έσοδα των 3,2 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο.
Στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη πάντως των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση διεφάνη ότι δύσκολα θα ψηφιστεί στη Βουλή ένα ακόμη ΕΕΤΗΔΕ (για τον ΦΑΠ δεν απαιτείται νέος νόμος διότι ισχύει μέχρι έως ότου… καταργηθεί για να αντικατασταθεί από το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων –πιθανότατα από το 2014). Αν και όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουν πειστεί για ποιους λόγους «κόλλησε» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα απέφερε 2,2 δισ. ευρώ και θα οδηγούσε στη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης (φόρος στα αγροτεμάχια κλπ) ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα από όσα με το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ (περίπου 20-300 ευρώ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες).
Όπως όλα δείχνουν πάντως, με το σχέδιο Στουρνάρα:
- Το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν όσα λέει πως θα εισπραχθούν ο κρατικός προϋπολογισμός: 3,2 δισ. ευρώ. Δεν θα γίνουνε δηλαδή «εκπτώσεις» στους στόχους είσπραξης.
- Το 2013 θα εισπραχθεί και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που υποτίθεται πως θα καταργείτο και αυτός. Περίπου 500-600 εκατ. ευρώ δηλαδή, όσο και ο ΦΑΠ του 2012.
- Το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν … τρεις ΦΑΠ (2011, 2012, 2013) και «έξτρα» 1 ακόμη ΕΕΤΗΔΕ.
- Το ΕΕΤΗΔΕ θα μειωθεί , μόνο για τους μικροϊδιοκτήτες. Αφού εισπράττονται περίπου 1,5 δισ. από τους 3 ΦΑΠ, μπορεί και το ΕΕΤΗΔΕ να είναι περίπου 500 εκατ. λιγότερα φέτος, για να καλυφθούν τα 3,176 δισ. που ψάχνει από φόρους στην ακίνητη περιουσίας το δημόσιο.
Έτσι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ίσως θα ξεκινά από πχ 3 ή 4 ευρώ το τμ αντί από 5 ευρώ το τμ και το όφελος θα αγγίζει, για όσους έχουν παλαιά και μικρά σπίτια, το 20-30% σε σχέση με το 2012 (περίπου 100-150 ευρώ το χρόνο δηλαδή για «μικρούς» ιδιοκτήτες που πλήρωναν 450-500 ευρώ για ένα σπίτι 80 τμ, κυρίως στις λαϊκές συνοικίες και την επαρχία).
Λύσεις "ανάγκης"
Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάστηκαν και στην σύσκεψη που είχε χθες βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας με το Φίλιπο Σαχινίδη του ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ. Η συνάντηση έγινε για να προετοιμαστεί η αυριανή συνάντηση των τριών αρχηγών στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί εκτεταμένα το χαράτσι και το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως προκύπτει πάντως από τη σύσκεψη αυτή, ενώ οι φόροι ακινήτων «καίνε» τα κόμματα, δεν διαπιστώνονται «αντιπαλότητες» μεταξύ τους για το σχέδιο Μανιτάκη για το δημόσιο.
Κατά πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δυο «λύσεις» για να «περάσει» τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων του 2013:
- Το πρώτο και βασικό προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 10% - 15% μειωμένο, μεσοσταθμικά, σε σχέση με το 2012. Η μείωση θα γίνει εστιασμένα στα ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική τιμή ή τιμή ζώνη κάτω από 1.500-1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Εκεί μπορεί να φτάσει στο 20% ή και παραπάνω, με συνέπεια να προβάλλει ως πιο "φιλολαϊκό", γιατί θα πληρώνουν σχεδόν όσα και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επιδιώκεται έτσι να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,3 δισ. του ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Μέρος της απώλειας εσόδων ίσως καλυφθεί και με μείωση του αφορολόγητου ορίου (από 200.000 πιθανόν στα 100.000) και με αύξηση των επιμέρους συντελεστών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έλθει νέος νόμος που θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το νέο καθεστώς φορολόγησης που θα ισχύσει για φέτος στα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή θα επιβληθεί και ΦΑΠ για το 2013, με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές 0,2%-2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.
- το δεύτερο προβλέπει ότι το Ειδικό Τέλος Ακίνητων θα επιβληθεί και φέτος με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012. Θεωρείται «λύση ανάγκης» γιατί για να ισχύσει, αρκεί να ψηφιστεί μία «τηλεγραφική» διάταξη που θα ανανεώνει απλώς το ΕΕΤΗΔΕ για άλλο ένα χρόνο μετά την εκπνοή του, το 2012. Δεν είναι όμως "ηπιότερο" μέτρο -όπως είχε δεσμευτεί από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός- από ό,τι ίσχυε ως τώρα και σκοντάφτει όμως και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που στηριζόταν στον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, για αυτό θα πρέπει να προταθεί ως «έκτακτο» μέτρο που επιβάλλεται επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί από το 2013 ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα καταργούσε το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ.
Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τη στάση της Τρόικας που θα καθορίσει σε ποιο βαθμό τελικά μπορεί να γίνουν "εκπτώσεις" από το ΕΕΤΗΔΕ, αφού είναι ο μοναδικός φόρος που οι απεσταλμένοι των δανειστών θεωρούν "αποτελεσματικό" ως προς την είσπραξή του από το δημόσιο.
protothema.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !