E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η πρώτη γυναίκα ταυρομάχος πέθανε χρεωκοπημένη και ολομόναχη

Κυριακή 14 Απριλίου 2013


Η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να γίνει επαγγελματίας ταυρομάχος στο Μεξικό, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 83 ετών, άπορη και εντελώς μόνη, ύστερα από μία σχεδόν 50ετή μάχη υπεράσπισης των ίσως δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων.
Κατά τη διάρκεια της δόξας της, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η Πατρίσια ΜακΚόρμικ ξεχώριζε από το πλήθος, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε επαγγελματίας ταυρομάχος, αλλά και διότι η δεξιοτεχνία της και το κουράγιο της, την είχαν καταστήσει ως μία από τις πιο διάσημες γυναίκες των ΗΠΑ της εποχής.
«Αν δεν είχε γεννηθεί γυναίκα, η Πατρίσια λογικά θα ήταν η καλύτερη από όλους εμάς» δήλωσε στο Sports Illustrated ένας από τους κορυφαίους ταυρομάχους του Μεξικό, και βασικός ανταγωνιστής της.
Η καριέρα της ΜακΚόρμικ ξεκίνησε το 1951, και έκτοτε, η «Lady Bullfighter», όπως ήταν το παρατσούκλι της, συγκέντρωνε εκατομμύρια οπαδούς του αθλήματος σε κάθε της εμφάνιση, εξασφαλίζοντας παράλληλα ορισμένα –εξαιρετικά- υψηλόμισθα συμβόλαια από παραγωγούς και διαφημιστές.
Ένας κριτικός ταυρομαχιών, αναφερόμενος στην ΜακΚόρμικ, είχε σχολιάσει κάποτε: «Η Πατρίσια είναι εξαιρετικά χαρισματική και επιδέξια. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το σώμα της και τον ταύρο απέναντί της είναι πραγματικά μοναδικός. Είναι η πιο θαρραλέα γυναίκα που έχω δει στη ζωή μου».
Παρά τις εξαιρετικές της επιδόσεις, η ΜακΚόρμικ έτυχε θύμα του –κοινωνικά αποδεκτού τότε- φυλετισμού, καθώς οι συνάδελφοί της αρνούνταν να την αναγνωρίσουν επίσημα ως ταυρομάχο, αναγκάζοντάς την να περάσει ολόκληρη την καριέρα της ως «αρχάρια». Η «Lady Bullfighter» δεν τα έβαλε ποτέ κάτω, καθώς συνέχισε να κάνει αυτό που αγαπούσε, ενώ παράλληλα μαχόταν υπέρ των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι τραυματισμοί δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο για εκείνη, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε υποστεί έξι τρυπήματα στην καριέρα της, με το ένα να αποδεικνύεται σχεδόν θανάσιμο, καθώς το 1954, ένας ταύρος τρύπησε την κοιλιά της με τα κέρατά του τόσο δυνατά και βαθιά, που έσκισε το στομάχι της.
«Το κέρατο έφτασε κατευθείαν στο στομάχι μου» είχε δηλώσει στους Los Angeles Times το 1989. Ο ταύρος με κουβαλούσε από το κέρατο περιμετρικά της αρένας για περίπου ένα λεπτό. Όλοι με είχαν ξεγραμμένη. Ακόμα και ο γιατρός είχε πει να με επιστρέψουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να πεθάνω στα πάτρια εδάφη μου».
Η ταυρομάχος αποσύρθηκε από το επάγγελμα το 1962, και μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καλλιτέχνης και γραμματέας. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, επέστρεψε στην γενέτειρά της, το Τέξας, ωστόσο τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε την ανάγκασαν να χάσει το σπίτι της.
Η Πατρίσια μετακόμισε σε οίκο ευγηρίας, όπου και έμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, χρεωκοπημένη και ολομόναχη, καθώς δεν είχε παντρευτεί ποτέ, ούτε είχε αποκτήσει παιδιά.


http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger