Τη συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου μόρφωσης με τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών έκανε ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην τροφή Ολιβιέ Ντε Σουτέρ.
Σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, μερικές ημέρες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας την 8η Μαρτίου, αναφέρεται πως περισσότερες γυναίκες μορφώνονται και τα δικαιώματά τους αναγνωρίζονται, τόσο λιγότερα παιδιά πεινούν στον πλανήτη.
"Ο επιμερισμός της εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα αποτελεί ένα απολύτως αναγκαίο εργαλείο κατά της πείνας και του υποσιτισμού, όπως επίσης και το πιο αποτελεσματικό βήμα υπέρ της πραγμάτωσης του δικαιώματος στην τροφή" αναφέρει ο Σουτέρ.
Σύντομα, ο εισηγητής θα παραδώσει την έκθεσή του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
"Έρευνες έδειξαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού αυξάνονται κατά 20% όταν η μητέρα ελέγχει τον προϋπολογισμό της οικογένειας", σημειώνει ο ειδικός εισηγητής, ενώ το ήμισυ της προόδου που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση του υποσιτισμού αποδίδεται στη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών.
"Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των γυναικών και κατά συνέπεια των οικονομικών προοπτικών τους συνιστά έναν από τους καθοριστικούς τομείς της διατροφικής ασφάλειας" συμπληρώνει ο Σουτέρ. Συγκριτική μελέτη σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες για την περίοδο 1970-1995 απέδειξε ότι η μείωση του λιμού μπορεί να οφείλεται κατά 43% στη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των γυναικών.
"Ποσοστό σχεδόν ίσο με την αύξηση της ποσότητας της διαθέσιμης τροφής (26%) και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών (19%) που υπολογίστηκαν μαζί", διευκρινίζει και προσθέτει: "Δεδομένου ότι η μείωση της πείνας κατά 12% επιπλέον μπορεί να οφείλεται στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών, συνολικά το 55% της προόδου στην καταπολέμηση της πείνας που έχει καταγραφεί την τελευταία 25ετία οφείλεται στη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των γυναικών".
"Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σχεδόν 870 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των λιμοκτονούντων ξεπερνά το 1,5 δισ. αν υπολογιστεί το έλλειμμα σε βασικά διατροφικά είδη" καταλήγει ο Σουτέρ και ζητά από τα κράτη μέλη να καταργήσουν από τη νομοθεσία τους κάθε μεροληπτική διάταξη και να καταπολεμήσουν κάθε μορφή διάκρισης από τα τοπικά έθιμα και κοινωνικούς κανόνες.
http://www.radar.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !