Δύο χρόνια μετά το τσουνάμι που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία, κάποιοι από τους επιζήσαντες νομίζουν ότι βλέπουν φαντάσματα.
Σε μία κοινωνία που δυσκολεύεται να παραδεχτεί την ύπαρξη ψυχικών προβλημάτων, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν για βοήθεια σε εξορκιστές. Ιστορίες για φαντάσματα παρατεταγμένα σε καταστήματα και σούπερ-μάρκετ που καταστράφηκαν και σήμερα είναι μόνο συντρίμμια, συνιστούν αυτό που οι ψυχίατροι αποκαλούν αντίδραση στο φόβο ύστερα από το σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011, από τον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 19.000 άνθρωποι.
«Οι χώροι όπου οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βλέπουν φαντάσματα είναι κυρίως οι περιοχές εκείνες οι οποίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το τσουνάμι», εξηγεί ο Κέιζο Χάρα, ψυχίατρος στην πόλη Ισινομάκι, μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό.
«Θεωρούμε ότι φαινόμενα όπως η θέαση φαντασμάτων είναι ίσως μία ψυχική προβολή του τρόμου και των ανησυχιών που συνδέονται με αυτές τις τοποθεσίες».
Ο Χάρα είπε ότι η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD) ενδεχομένως να αρχίζει τώρα να εμφανίζεται σε πολλούς επιζήσαντες και η χώρα ίσως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα προβλημάτων που συνδέονται με το άγχος.
«Θα χρειαστεί χρόνος να εμφανιστεί το PTSD σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα και για αυτούς τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά τον σεισμό», λέει ο ίδιος.
Ο Σινίτσι Γιαμάντα γλίτωσε από τα κύματα που κατέστρεψαν το σπίτι του και στη συνέχεια διέσωσε από τα συντρίμμια δύο βουδιστικά αγάλματα. Αλλά όταν τα πήρε μαζί του στο κατάλυμα όπου διέμενε προσωρινά, ισχυρίζεται ότι άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα.
Ξαφνικά αρρώστησαν τα δύο του παιδιά και ένα ανεξήγητο ψύχος ακολουθούσε την οικογένεια μέσα στο σπίτι, είπε ο ίδιος.
«Μιά-δυό φορές όταν ήμουν ξαπλωμένος, ένιωσα κάτι να περπατάει δίπλα μου, να πατάει το στήθος μου», είπε ο Γιαμάντα στο Ρόιτερς. Πολλοί Ιάπωνες εξακολουθούν να πιστεύουν σε αρχαίες προκαταλήψεις παρά το υπερσύγχρονο προφίλ της χώρας. Ο Γιαμάντα, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στην περιοχή, ζήτησαν τη βοήθεια της Κάνσο Αϊζάουα, ειδικής σε εξορκισμούς.
Ακόμη κι οι ταξιτζήδες λένε ότι αποφεύγουν τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον φόβο μήπως παραλάβουν επιβάτες-φαντάσματα. «Στην αρχή, ο κόσμος ερχόταν εδώ ζητώντας να βρει τα πτώματα συγγενών του. Στη συνέχεια, ήθελαν να μάθουν ακριβώς πώς πέθαναν οι δικοί τους κι αν το πνεύμα τους ησύχασε», λέει η Αϊζάουα.
Περνώντας όμως ο καιρός, άλλαξαν τα αιτήματα των πελατών της.
«Άρχισαν να θέλουν να στείλουν το μήνυμά τους στους νεκρούς», εξηγεί. Ο Σινίτσι Γιαμάντα, πάντως, υποστηρίζει ότι η ζωή του έγινε καλύτερη από τότε που τοποθέτησε τα δύο βουδιστικά αγάλματα σε ναό και προσευχήθηκε. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα αγάλματα είναι στοιχειωμένα, αλλά τώρα πιστεύει ότι το πνεύμα τους ησύχασε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !