E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

8 γευστικές προτιμήσεις που «μαρτυρούν» πολλά...

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013



Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο κάποιες τροφές σας είναι ιδιαίτερα «συμπαθείς», ενώ κάποιες άλλες δεν θέλετε ούτε να τις βλέπετε; Ή πώς εξηγείται το γεγονός ότι ορισμένες τροφές έχουν ελκυστική γεύση και άρωμα, ενώ αντίθετα, κάποιες άλλες σας προκαλούν… ναυτία;

Οι λόγοι που μας κάνουν να προτιμούμε μια τροφή λιγότερο ή περισσότερο, είναι πολλοί και διάφοροι. Κληρονομικοί παράγοντες ή επίκτητες συνήθειες, φαίνεται πως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες.
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε γιατί είστε «αλλεργικός» στα λαχανικά ή γιατί συνδυάζετε τις πιο αταίριαστες μεταξύ τους τροφές, μην βιαστείτε να αποδώσετε στον εαυτό σας χαρακτηρισμούς όπως «μίζερος» ή «λαίμαργος», γιατί όπως φαίνεται, συντρέχουν πολλοί λόγοι που «ρυθμίζουν» αυτά τα… γούστα σας.
Μάθετε λοιπόν, πώς εξηγούνται μερικές συνηθισμένες διατροφικές σας συνήθειες, σύμφωνα με τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου «Taste: Surprising Stories and Science About Why Food Tastes Good» Barb Stuckey.
Απεχθάνεστε τα τυριά με έντονη μυρωδιά;
Μπορεί να είστε ανεκτικοί στη γεύση και να δοκιμάζετε άφοβα πολλά γεύματα χωρίς να ενοχλείστε από τις πιο ασυνήθιστες γεύσεις. Τι συμβαίνει όμως, αν παρά την ανεκτικότητα που δείχνετε, τυχαίνει να έχετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης; Τότε, τροφές όπως τα τυριά με έντονη μυρωδιά, τίθενται αυτομάτως εκτός… διαιτολογίου. Η αλήθεια είναι ότι η γεύση των τροφών αυτών είναι συχνά εντελώς διαφορετική και σίγουρα, η μυρωδιά μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε ορισμένες γεύσεις…
Η μαύρη σοκολάτα σας θυμίζει... κάρβουνο;
Ίσως και να έχουν αλλοιωθεί ορισμένοι από τους αισθητήρες της γλώσσας σας, ιδίως μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση στη στοματική σας κοιλότητα. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι πολύ συνηθισμένο λιπαρές και πικρές τροφές- όπως η μαύρη σοκολάτα- να γίνονται ακόμη πιο πικρές, σε σημείο που να είναι αδύνατη η κατανάλωσή τους. Δεν φταίει λοιπόν, πάντα η γεύση της τροφής, για τις προτιμήσεις σας, αλλά ίσως να συντρέχουν και οργανικοί λόγοι.
Ονειρεύεστε ένα γεύμα με πατάτες τηγανιτές δίπλα σε μια μπάλα παγωτού;
Σίγουρα έχετε επιζήσει πολλαπλών λοιμώξεων στα αυτιά σας, που θα μπορούσαν να έχουν «πειράξει» ελαφρώς τη γεύση σας. Η συγκεκριμένη συνήθεια όμως, δεν είναι και ό,τι πιο φυσιολογικό. Αν δεν είστε... έγκυος λοιπόν, ακολουθήστε μια συμβουλή: αντί να πειραματίζεστε με συνδυασμούς αλμυρών και γλυκών λιπαρών τροφών, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους που θα κάνουν τις θρεπτικές και υγιεινές τροφές που αποφεύγετε με κάθε τρόπο, περισσότερο ελκυστικές.
Θα προτιμούσατε να φάτε «σαπούνι» αντί για κόλιανδρο;
Η μυρωδιά και τα αρώματα ορισμένων τροφών είναι τόσο έντονα, που είναι λογικό να μην αφήνουν ανεπηρέαστη και την τελική τους γεύση. Για παράδειγμα, ο κόλιανδρος έχει ένα χαρακτηριστικό έντονο και σύνθετο άρωμα. Οι εχθροί του λοιπόν, ταυτίζουν τη γεύση του με το… σαπούνι. Καλά ακούσατε. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι η αγάπη ή η απέχθεια απέναντι στον κόλιανδρο εξαρτάται από... τα γονίδιά μας.
Είστε μανιώδεις λάτρεις του αλατιού;
Η εξήγηση της αγαπημένης σας συνήθειας, να προσθέτετε υπερβολική ποσότητα αλατιού στο πιάτο σας ή να προτιμάτε τις πολύ αλμυρές τροφές, πρέπει να αναζητηθεί στην περίοδο που ήσασταν ακόμη… στην κοιλιά της μητέρας σας. Οι ειδικοί λένε, ότι τα έμβρυα που μεγάλωναν σε ένα αφυδατωμένο περιβάλλον μέσα στη μήτρα, απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τις αλατισμένες τροφές, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους...
Τρώτε πρόθυμα καρότο και λάχανο;
Το πιθανότερο είναι ότι και η μητέρα σας θα είχε την ίδια συνήθεια... Σχετική μελέτη έδειξε ότι παιδιά με μητέρες που απείχαν από πιάτα με καρότο κατά την εγκυμοσύνη τους, έδειχναν απροθυμία στο να καταναλώνουν καρότα και άλλα προϊόντα με βάση αυτό. Αντιθέτως, άτομα των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν χυμό καρότου ή άλλα παράγωγα του καρότου, συνήθιζαν να καταναλώνουν με ευκολία σχετικές τροφές. Αντίστοιχες είναι και οι αρχές που ισχύουν για το λάχανο. Αν σιχαίνεστε λοιπόν, το καρότο ακόμα και… στο αντιηλιακό σας, πάρτε βρεγμένη σανίδα και κυνηγήστε τη μητέρα σας.
Σας «ξαφνιάζει» η γεύση του μαύρου καφέ ή του μπρόκολου;
Μάλλον είστε ειδική περίπτωση και ανήκετε στο 25% του πληθυσμού, που έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης και μπορεί να αντιλαμβάνεται τις πικρές, τις γλυκές, τις ξινές ή τις αλμυρές γεύσεις με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι. Για όσους διαθέτουν αυτές τις «υπερ- αισθήσεις», οι πικρές τροφές, όπως ο μαύρος καφές ή ορισμένα λαχανικά, είναι εξαιρετικά δυνατές και άσχημες… οπότε και αποφεύγονται.
Η πικάντικη σάλτσα σας «τινάζει» στον αέρα;
Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, τότε διαθέτετε πολύ ευαίσθητους αισθητήρες στο στόμα σας, οι οποίοι ενεργοποιούνται άμεσα με το παραμικρό ερέθισμα στη δοκιμή των πικάντικων τροφών. Το αποτέλεσμα είναι το «κάψιμο» του ουρανίσκου, της γλώσσας, των χειλιών κτλ., έντονος πόνος, αλλά φυσικά και η αποστροφή προς κάθε πικάντικη γεύση...

http://www.clickatlife.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger