E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Time: Mετά την παραίτησή του ο Πάπας θα είναι ακόμη πιο ισχυρός από σήμερα

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013



Με ένα εμβληματικό εξώφυλλο το αμερικανικό περιοδικό Time, αναφέρεται στην παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΣΤ’ και εξετάζει την νέα πολιτική ατζέντα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το αμερικανικό περιοδικό θεωρεί πως η εμβληματική απόφαση ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του κόσμου να εγκαταλείψει την ισόβια θέση του ως κεφαλή της Εκκλησίας αποτελεί σημείο τομής για τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησιαστικοί ηγέτες λειτουργούσαν εδώ και πολλούς αιώνες. Πλέον το νέο μοντέλο που διαμορφώνεται είναι αυτό της υποχρέωσης των ηγετών να παραιτούνται όταν κρίνουν πως τόσο οι ψυχικές όσο και οι σωματικές τους δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να τους επιτρέψουν μια τέτοια διακονία. Μάλιστα το περιοδικό αναφέρεται και στα προβλήματα υγείας του Ποντίφικα και την πρόσφατη αλλαγή βηματοδότη που πραγματοποίησε.
Ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης αποτελεί η επιρροή που πλέον θα ασκεί ο Βενέδικτος ως απλός μοναχός και βεβαίως το ζήτημα της δυαρχίας που κύκλοι του Βατικανού θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη συνοχή και τη λειτουργία της Εκκλησίας. Ωστόσο το αμερικανικό περιοδικό εκτιμά πως χωρίς την παρέμβαση της Κουρίας- της μυστικοπαθούς γραφειοκρατίας της Αγίας Έδρας- ο τέως Πάπας θα μπορεί πλέον να έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ δημιουργώντας ένα ακόμη βάρος στις πλάτες του διαδόχου του.
Στη συνέχεια το Τime επικεντρώνεται στις συντηρητικές θεολογικές απόψεις του Ράτσιγκερ και θεωρεί αυτονόητο πως ο νέος Πάπας δεν θα μπορέσει να αλλάξει κάποια από τις αποφάσεις του όχι επειδή θα είναι στο Βατικανό αλλά απλώς και μόνο επειδή είναι ζωντανός. Ενδεχόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση και διασπαστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι Ιταλοί ανταποκριτές επισημαίνουν πως πλέον οι Καρδινάλιοι έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα επιλογή, αυτήν της παραίτησης. Έτσι έχοντας αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό θα πρέπει να εκλέξουν ενδεχομένως νεώτερους σε ηλικία Πάπες οι οποίοι θα είναι σε θέση να αποχωρήσουν. Πλέον λοιπόν το Κονκλάβιο έχει δύο επιλογές- να επιλέξει έναν Πάπα εκτός του «κύκλου της Ρώμης» από τις νέες εκκλησίες της Αφρικής και της Ασίας που θα συνεχίσει το έργο του Βενέδικτου ή να στραφεί στην παράδοση ενός Ιταλού Ποντίφικα που θα είναι σε θέση να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά την Κουρία και τους μηχανισμούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να κάνει μεταρρυθμίσεις έχοντας τον χρόνο με το μέρος του.
Το δίλημμα αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναπτύσσεται ραγδαία στην Αφρική και την Ασία την ώρα που η έδρα της, η Ευρώπη δείχνει να στρέφει ολοένα και περισσότερο την πλάτη στην χριστιανική της κληρονομιά και να ενισχύει την κοσμική αντίληψη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για τον «επανευαγγελισμό της Ευρώπης» που θέλησε ο Βενέδικτος οι πλέον θερμοί ιεραπόστολοι βρίσκονται στις Φιλιππίνες ή τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger