E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η ασπιρίνη τυφλώνει;

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013


Έχουν γίνει δεκάδες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της ασπιρίνης που αφορούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην προφύλαξη από εγκεφαλικά, ακόμη και έρευνες που την παρουσιάζουν σαν αποτρεπτικό για διάφορα είδη καρκίνου, φάρμακο. Όμως μια πρόσφατη έρευνα από την Αυστραλία, αναφέρει ότι ναι μεν τα οφέλη της ασπιρίνης είναι πολλά, αλλά υπάρχει περίπτωση κάποιοι να τυφλωθούν, όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία. 


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρ Τζέραλντ Λιου, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, κινδυνεύουν όταν μπουν στην τρίτη ηλικία να χάσουν την όραση τους, λόγω εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ίδια ερευνητική ομάδα πάντως, διευκρινίζει ότι ακόμη τα στοιχεία δεν επαρκούν για να αλλάξει η θεραπεία της ασπιρίνης σε όσους την παίρνουν για αρκετό καιρό. Είναι όμως ένα καμπανάκι για να προσέχουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine", και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που μελέτησε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους άνω των 60 ετών, η μακρόχρονη λήψη της ασπιρίνης, διπλασιάζει τον κίνδυνο, όσο γερνάει κάποιος να εμφανίσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άρα να κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους.

Οι επιστήμονες εξέταζαν οφθαλμολογικά και κάθε 5 χρόνια τους ανθρώπους που μελετούσαν και διαπίστωσαν ότι (στα 10 χρόνια) ένας στους 10 από εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εμφάνισε εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σε αντίθεση με το 3,7% που δεν λάμβαναν ασπιρίνη και την εμφάνισαν.

Το θέμα που προκύπτει είναι καρδία ή όραση; Οι ίδιοι οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα διευκρινίζουν ότι κανένας ασθενής με καρδιαγγειακά προβλήματα δεν θα πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει ασπιρίνη, εάν πρώτα δεν του το πει ο γιατρός του. Τόνισαν επίσης ότι θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες στο μέλλον για να επιβεβαιωθούν πλήρως τα συμπεράσματα αυτά.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που πλήττει τους ηλικιωμένους στον αμφιβληστροειδή και χάνουν την όραση τους στο κέντρο του ματιού. Δηλαδή βλέπουν περιφερειακά αλλά όχι στο κέντρο. Στο κέντρο υπάρχει ένα κενό. 

http://www.iatropedia.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger