E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τσαρλς Νταλαρα: «Να εγκαταλειφθουν αμεσα τα μετρα σκληρης λιτοτητας στην Ελλαδα…»

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012


Την ώρα που στην Αθήνα κορυφώνονται οι δραματικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για την εξεύρεση μιας συμφωνίας επί του πακέτου μέτρων που οδηγεί στην εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης – μαμούθ του δανείου… προς τη χώρα μας, σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον συνεχίζεται ένα απίστευτο γαϊτανάκι αντικρουόμενων δηλώσεων και εκτιμήσεων (;) για την «τύχη» της ελληνικής προσπάθειας και τη διαχείριση του χρέους.
Από την Ουάσινγκτον και την έδρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) ήρθε μια νέα επίσημη τοποθέτηση για την «ελληνική υπόθεση».
Ο Γενικός Διευθυντής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, υπογράφοντας την μηνιαία έκθεση για την οικονομική πολιτική του Ινστιτούτου, δήλωσε ουσιαστικά πως το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα χρήζει αλλαγών.
Συγκεκριμένα το IIF υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα τα μέτρα σκληρής λιτότητας, προκειμένου να υιοθετηθούν φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, που θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα καθορίζουν τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής με βάση το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ!
Ο κ. Νταλάρα και οι «σοφοί» του IIF τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας»!
Ειδικότερα τονίζουν πως «δεν θα πρέπει να επιδιώκεται η επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της προσφοράς, αλλά και από πολιτικές που θα αποτρέπουν την υπερβολική συρρίκνωση της ζήτησης».
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, το IIF τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που στηρίζουν την επέκταση των δημόσιων επενδύσεων, που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση τόσο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς.
Παράλληλα, ο κ. Νταλάρα απευθύνει έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα. Προτείνει επίσης επιμήκυνση του προγράμματος για την οποία προσθέτει ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα χρηματοδότηση αν μειωθούν οι τόκοι στα δάνεια που έλαβε η χώρα από τον επίσημο τομέα.
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο τα πράγματα έπαιρναν μιαν άλλη τροπή. Κι αυτό γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε, για πολλοστή φορά, αρνητικός και επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο, δήλωσε ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εκτός από την Ελλάδα»!
Συμπλήρωσε δε για τη χώρα μας πως «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», ενώ δεν δίστασε να την αντιπαραβάλλει με τις επιδόσεις Ισπανίας και Ιταλίας για τις οποίες χαρακτηριστικά τόνισε πως καίτοι δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής (Μνημόνιο), εντούτοις έχουν επιτύχει πολλά περισσότερα από την Ελλάδα.
Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως «στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους», αφήνοντας αιχμές πως η Ελλάδα δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις!
Λίγη ώρα αργότερα πάντως, πάλι από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τόνιζε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την εξεύρεση εφικτής και βιώσιμης λύσης για τη χώρα, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος της κυρίας Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα για την εφαρμογή ενός πλήρους και αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έχει τη σημασία του καθώς πλησιάζει το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ¨».
Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ αποδεχτεί «πολιτική λύση» σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες της τρόικας στην Αθήνα, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να προτρέξει από τη στιγμή που οι συνομιλίες συνεχίζονται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει σταδιακή αντιμετώπισή τους.
Τέλος σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» και τις εκτιμήσεις περί «κοινωνικής αναταραχής» σε χώρες της νότιας Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη δίκαιων μέτρων και καταπολέμησης του φαινόμενου της φοροδιαφυγής.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger