E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Εξοφληστε τα ληξιπροθεσμα χρεη με 100 ευρω το μηνα | Χωρις πλαφον τα ποσα που μπορουν να ενταχθουν

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012



Ακόμη και με 100 ευρώ το μήνα θα μπορούν να εξοφλούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οι φορολογούμενοι με τη νέα ρύθμιση που ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, η οποία δεν προβλέπει πλαφόν.
Με σχετική εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, τροποποιούνται διατάξεις παλιών νόμων ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για το διακανονισμό οφειλών προς το Δημόσιο.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει πραγματικά την ευκαιρία σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αντιλαμβανόμενο τις τρέχουσες ανάγκες και συγκυρίες, γι’ αυτό και αναπροσαρμόζει το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης διευκόλυνσης από 146,74 ευρώ σε 100 ευρώ.

Οι επιλογές

Στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνονται στους φορολογουμένους δύο επιλογές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν ισχύουν τα παλαιά πλαφόν για τα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν (10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα).
1. Πρώτον, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010 που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45.
Ομως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 22 δόσεις (αν κάνει αίτηση τον Αύγουστο) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23.
Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.
2. Δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού οφειλών με 48 δόσεις αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998 όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου) άλλα δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων. Πιθανότατα στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.
Σε περίπτωση απώλειας της παραπάνω διευκόλυνσης, η τυχόν αιτούμενη δεύτερη διευκόλυνση περιορίζεται στον αριθμό των δόσεων που προκύπτουν με βάση το άθροισμα των συντελεστών αξιολόγησης των κριτηρίων (μέχρι 26 και με πρώτη δόση τουλάχιστον το 15% της οφειλής για την οποία ζητείται η διευκόλυνση). Τέλος, εάν υπάρξει περίπτωση τρίτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, χορηγείται ο εναπομείνας αριθμός των δόσεων, που δεν έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της δεύτερης διευκόλυνσης, με πρώτη δόση τουλάχιστον το 20% της οφειλής και ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής αορίστου διάρκειας, με την οποία θα διασφαλίζεται η πληρωμή των δόσεων αυτής.

Παγώνει το σφυρί

  • Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογουμένου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).
  • Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Ολα σε μία

Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη. Θα ενοποιηθούν σε μία ρύθμιση όλες οι επιμέρους διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν την τμηματική καταβολή φόρων και χρεών προς το Δημόσιο.
Στόχος είναι «να ξέρει ο φορολογούμενος ότι, εφόσον έχει οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές του με ένα καθεστώς προκαθορισμένων δόσεων που θα του διευκολύνει τη ζωή».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.
TaxDevil.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger