Το ΔΝΤ προτείνει κάτι «απλό» : να χάσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα. Ετσι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει «βιώσιμο» και η χώρα θα μπορεί κάποτε, στο μακρινό μέλλον να βγει στις αγορές και να δανείζεται για να ζήσει.
Πρόκειται για κούρεμα Νο 2 του λεγόμενου δημόσιου τομέα αφού αφορά χρήματα κρατών και της ΕΚΤ. Το πρώτο κούρεμα που έγινε στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν κούρεμα των ιδιωτών, αφορούσε δηλαδή τα χρέη των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και φυσικών προσώπων.
Είναι προφανές ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που τις αφορά αυτό το κούρεμα Νο 2 δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα. Θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι φορολογούμενοι της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας να χάσουν μέρος των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα την ώρα που οι ίδιες αυτές χώρες βυθίζονται στην κρίση και αναζητούν πόρους.
Αυτή η κόντρα προσωποποιείται μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, όπως το iefimerida.gr είχε γράψει εγκαίρως, πριν από ένα μήνα. Από το Τόκιο όπου βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ στην φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα των μέτρων (επιμήκυνση0) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σιμπλε, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στο Τόκιο, ήταν σαφής απαντώντας στην Λαγκάρντ : οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε Nein στην ιδέα του κουρέματος του δημόσιου τομέα. Επιπλέον εμφανίστηκε διστακτικός και στην ιδέα της επιμήκυνσης την οποία επιδιώκει πάση θυσία η κυβέρνηση.
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «εάν γίνει κούρεμα του δημόσιου τομέα οι προϋποθέσεις για επιπλέον εγγυήσεις ή πληρωμής θα καταστραφούν».
Οι εκ διαμέτρου αντίθετες πλέον θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας γίνονται πιο προφανείς από την ομιλία της Λαγκάρντ στην ιαπωνική πρωτεύουσα όπου έκανε τις εξής παρεμβάσεις :
1. Χρειάζεται παρέμβαση δύο ετών για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
2. Πρέπει να εξετασθούν 4 παράγοντες που αφορούν τη χώρα μας : τα μέτρα, η δημοσιονομική προσαρμογή, η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του χρέους.
3. Τα πολύ αυστηρά μέτρα και η μεγάλη μείωση της δαπάνης μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ελληνική οικονομία.
4. Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει.
5. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να λάβουν άλλα μέτρα λιτότητας ή αυξήσεις της φορολογίας σε περίπτωση που η ανάπτυξη εξασθενήσει και άλλο.
http://www.iefimerida.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !