E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Παυσίπονη μαριχουάνα σε... χάπι προτείνουν ερευνητές

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013



Η χορήγηση μαριχουάνας σε μορφή χαπιού παρέχει μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, συγκρινόμενη με το κάπνισμα μαριχουάνας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ...

η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology.

Το χάπι, που είναι γνωστό ως Dronabinol, περιέχει το δραστικό συστατικό τηςμαριχουάνας – τετραϋδροκανναβινόλη (THC) – και έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία πόνων της χημειοθεραπείας και ασθενών με AIDS που ταλαιπωρούνται από έντονη ναυτία και έμετο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «… πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει το θεραπευτικό δυναμικό των κανναβινοειδών στη θεραπεία του πόνου. Ωστόσο, η καπνιζόμενημαριχουάνα σε καμία περίπτωση δεν έχει την αναλγητική αποτελεσματικότητα της από του στόματος χορηγούμενης, σε μορφή χαπιού, τετραϋδροκανναβινόλη».

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 άνδρες και 15 γυναίκες που ήταν καπνιστέςμαριχουάνας. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να συγκρίνουν την καθημερινή αντιμετώπιση του πόνου των συμμετεχόντων.

Το τεστ του κρύου νερού

Οι εθελοντές κλήθηκαν είτε να καπνίζουν μαριχουάνα, είτε να λαμβάνουν από του στόματος Dronabinol, ή να λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, πήραν μέρος σε ένα πείραμα όπου βύθιζαν το χέρι τους σε πολύ κρύο νερό (4 βαθμούς Κελσίου) για έως δύο λεπτά. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καιρό πήρε στους συμμετέχοντες να αναφέρουν ευαισθησία στον πόνο και πότε αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το χέρι τους από το νερό λόγω έντονου πόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Dronabinol, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και τη μαριχουάνα:

μείωσε το βαθμό αξιολόγησης του πόνου

μειωμένη την ευαισθησία στον πόνο και

αύξησε την ανοχή στον πόνο

Θέμα διάθεσης ή θέμα ανοχής του πόνου;

Μια τελευταία μελέτη είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, το κάπνισμα κάνναβης μείωσε τα συμπτώματα του πόνου, τη βελτίωση της διάθεσης τους και τους βοήθησε να κοιμηθούν.

Ωστόσο, οι ειδικοί στην τρέχουσα μελέτη διαπίστωσαν ότι το φάρμακο Dronabinol παρέχει μια πιο μόνιμη επίδραση στην ευαισθησία στον πόνο, ενώ οι χρήστες είναι λιγότερο επιρρεπείς στην κατάχρηση, συγκριτικά με την καπνιζόμενη μαριχουάνα.

http://www.thestival.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger