Η εγκεφαλική χειρουργεία βοήθησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, γυναίκες με οξεία ανορεξία να πάρουν βάρος, από τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Καναδοί γιατροί χρησιμοποίησαν ένα είδος βηματοδότη, προκειμένου να ερεθίσουν σημεία του εγκεφάλου τα οποία ευθύνονται για σημάδια κατάθλιψης, άγχους και μανιωδών σκέψεων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών.
Μέσα σε μόλις εννέα μήνες, οι μισοί από τους υπό παρακολούθηση ασθενείς, κατόρθωσαν να πάρουν βάρος και να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς είχαν καταφέρει τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν το βάρος τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία τεχνική γνωστή ως “βαθιά εγκεφαλική διέγερση”, η οποία είναι γνωστή για τη βοήθεια που έχει προσφέρει σε άτομα που υποφέρουν από Πάρκινσον και χρόνιους πόνους. Ο τρόπος με τον οποίο η βαθιά εγκεφαλική διέγερση λειτουργεί, είναι με την τοποθέτηση ενός “ερεθιστή¨ των νευρώνων, μία συσκευή παρόμοια με βηματοδότη, η οποία συνδέεται με ηλεκτρόδια, τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου.
Η συσκευή είναι συνδεδεμένη με μία μικρή μπαταρία, κάτω από το δέρμα, στην περιοχή του στήθους ή του στομάχου του ανθρώπου, και παράγει ήπια ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ερεθίζουν τον εγκέφαλο. Όταν ενεργοποιηθεί, ο ασθενής επωφελείται από την παρεμπόδιση των αφύσικων σημάτων του νευρικού συστήματος, τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα της ανορεξίας.
Σχολιάζοντας την καινοτόμα θεραπεία των Καναδών συναδέλφων του, ο καθηγητής ψυχιατρικής του King’s College London’s Insitute of Psychiatry, Ούλρικ Σμιντ, υποστήριξε πως τα ευρήματά τους είναι “πολύ υποσχόμενα” για ασθενείς, στους οποίους έχουν αποτύχει οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειάς τους.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !