E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η παράξενη και επώδυνη τελετή ενηλικίωσης των Satere-Mawe (φώτο & βίντεο)

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013





Μεταξύ των πιο παράξενων τελετών ενηλικίωσης που έχουμε ακούσει ποτέ βρίσκεται και η τελετή που ακολουθεί μια φυλή ιθαγενών από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η Satere-Mawe. Η διαδικασία για να γίνει ένα αγόρι άνδρας σ΄ αυτή τη φυλή είναι το λιγότερο επώδυνη. Πρέπει να αντέξει τα τσιμπήματα όχι ενός αλλά ενός σμήνους μυρμηγκιών που είναι γνωστά ως Bullet. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεται, το τσίμπημα των μυρμηγκιών αυτών προκαλεί έντονο πόνο και λέγεται είναι εξίσου οδυνηρό όπως το να σε χτυπάει μια σφαίρα.




Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελετή ενηλικίωσης, οι γέροντες της φυλής συλλέγουν τα μυρμήγκια από την ζούγκλα. Αυτά τα μυρμήγκια υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών τοποθετούνται σε σε ειδικά γάντια φτιαγμένα από φύλλα. Δεδομένου ότι το ναρκωτικό σιγά-σιγά  εξασθενεί, τα μυρμήγκια γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικά  και ανυπόμονα να τσιμπήσουν. Τα αγόρια λοιπόν βάζουν τα χέρια τους στα τα γάντια και αφήνουν τα μυρμήγκια σφαίρες να  κάνουν τη "δουλειά" τους για 10 ολόκληρα λεπτά, όχι λιγότερο. "Είναι το ίδιο σα να βάζετε τα χέρια σας στη φωτιά», λέει ένας ιθαγενής. Αλλά ο πραγματικός πόνος ξεκινά μόλις βγουν τα γάντια, και το δηλητήριο αρχίζει να παράγει αποτελέσματα. Δεδομένου ότι ο πόνος συνεχίζει να αυξάνεται, τα χέρια παραλύουν και μοιάζουν με κούτσουρα. Αλλά μόλις μία προσπάθεια συνήθως δεν είναι αρκετή για να μετατρέψει ένα αγόρι Satare σε έναν άνδρα. Θα πρέπει να περάσουν από αυτό το τελετουργικό όσες φορές χρειάζεται για να μην κλαίνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μέρα που δεν βγάζουν ούτε ένα δάκρυ, είναι είναι αυτή που τους κάνει πραγματικούς άντρες. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν και 20 προσπάθειες.


Οι πρακτικές των Satere-Mawe είναι σε έντονη αντίθεση με τον αστικό κόσμο, όπου οι τελετές μύησης είναι τόσο απλές όπως τα παιδιά να πάνε στο κολέγιο, να πάρουν μια θέση εργασίας και να ζήσουν μακρυά από τους γονείς τους. Αλλά είναι διαφορετικό σε φυλές όπως αυτές επειδή οι άνδρες έχουν γενικά μικρή επαφή με νεαρά αγόρια στη φυλή, τα οποία περνούν τον περισσότερο χρόνο τους με τις γυναίκες. Όμως, μετά την πετυχημένη τελετή ενηλικίωσης, το αγόρι εισάγεται πια στον κόσμο των ανδρών. Ακούγεται πρωτόγονο, αλλά ίσως δεν είναι διαφορετικό από το όταν ένας πατέρας παίρνει μαζί του τον γιο του στο ψάρεμα ή στο κάμπινγκ, ή απλά περνούν χρόνο μαζί. Εκτός από τον αφόρητο πόνο, φυσικά ...







Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger