E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τζον Κατσιματίδης: Ο δισεκατομμυριούχος Ομογενής που θέλει το "κλειδί" της Νέας Υόρκης

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013



Ένας Έλληνας, ο Τζον Κατσιματίδης, ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο δισεκατομμυριούχος Κατσιματίδης ήταν παλαιότερα υποστηρικτής του Δημοκρατικού κόμματος και ενίσχυε οικονομικά υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, όπως τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον. Τα τελευταία χρόνια ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και προσδοκεί να είναι ο υποψήφιός του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κ. Κατσιματίδης επιδιώκει να διαδεχτεί στο ανώτατο αξίωμα της αμερικανικής μεγαλούπολης τον επίσης δισεκατομμυριούχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ (Ρεπουμπλικανό-ανεξάρτητο), ο οποίος το 2008 κατάφερε να αλλάξει τη νομοθεσία και από δυο συνεχόμενες θητείες που δικαιούταν, να επανεκλεγεί το 2009 για μια τρίτη τετραετή θητεία.
Ο κ. Τζόν Κατσιματίδης είναι γνωστός στη Νέα Υόρκη ως ιδιοκτήτης της επιτυχημένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes, από την οποία οι πολυάσχολοι κάτοικοι της πόλης παραγγέλνουν μέσω διαδικτύου φρούτα και λαχανικά. Γιος φαροφύλακα, γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, ταξίδεψε με τους γονείς του από τα Δωδεκάνησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης όταν ήταν μόλις 6 μηνών. Ξεκινώντας από το μηδέν έχτισε σκαλί σκαλί έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο (η συνολική κεφαλαιοποίηση εκτιμάται από τους New York Times στα 3,8 δισ. δολάρια) και τώρα ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2009.

Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου Ελληνοαμερικανού αντιπροσωπεύει άλλη μία εκδοχή του αμερικανικού ονείρου. Μεγάλωσε στο Χάρλεμ και τελείωσε το λύκειο στο Μπρούκλιν. Άρχισε να σπουδάζει Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά τα παράτησε προτού λάβει το πτυχίο του για να βοηθήσει την οικογένεια ενός φίλου του να διασώσει το οικογενειακό παντοπωλείο. Το 1969 άνοιξε το πρώτο δικό του μπακάλικο με την επωνυμία Red Apple στη γωνία της 87ης λεωφόρου με την οδό Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν. Πολύ γρήγορα, σε ληικόα μόλις 24 ετών, κατείχε δέκα μαγαζιά και ο τζίρος του έφτανε τα 25 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ψάχνοντας κάπου να τοποθετήσει τα χρήματα που κέρδιζε «έριξε» τυχαία το 1977 5 εκατ. δολάρια στην αγορά του Μανχάταν. Ύστερα από 5 χρόνια τα ακίνητα άξιζαν 100 εκατ. δολάρια και αποτέλεσαν τη «μαγιά» για την ανάπτυξη του ομίλου του Red Apple, στον οποίο ανήκει σήμερα η πασίγνωστη στη Νέα Υόρκη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes. Παράλληλα στον κ. Κατσιματίδη ανήκει το διυλιστήριο United Oil μαζί με μερικές εκατοντάδες βενζινάδικα με την επωνυμία Kwik-Fill στο βορειοδυτικό κομμάτι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και στη Δυτική Πενσυλβάνια.

Στον κ. Κατσιματίδη ανήκει επίσης και η ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Hellenic Times» που κυκλοφορεί στα αγγλικά στις ΗΠΑ. Ως και πριν από έναν χρόνο ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας θεωρείτο θερμός υποστηρικτής των Δημοκρατικών και κυρίως του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον. Τις δεξιώσεις που παραθέτει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη τιμά κατά καιρούς πλήθος επωνύμων, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πλανητάρχης όταν ήταν εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000. Τρία χρόνια αργότερα ο κ. Κατσιματίδης παρέστη και φωτογραφήθηκε ανάμεσα στις κυρίες Χίλαρι Κλίντον και Ντόρα Μπακογιάννη (τότε δήμαρχο Αθηναίων) στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Το 2007 πέρασε στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και προσέλαβε ως πολιτικό σύμβουλο τον Ρομπ Ράιαν, άλλοτε στενό συνεργάτη του Ρεπουμπλικανού πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι.

http://www.kourdistoportocali.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger