E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα πλωτά νησιά της λίμνης Τιτικάκα (φώτο και βίντεο)

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013





Οι Ούρος, μια μικρή φυλή της Νοτίου Αμερικής στο Περού, έχουν ρυθμίσει τον εαυτό τους να ζουν τόσο διαφορετικά, που είναι μοναδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο.  Αυτοί οι άνθρωποι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε επιπλέοντα νησιά. Τα νησιά αυτά τα δημιούργησαν οι ίδιοι, για την προστασία έναντι των άλλων ισχυρότερων φυλών της περιοχής. Η λίμνη είναι η μεγαλύτερη σε όγκο νερού στη Νότια Αμερική, και παρέχει άφθονη προστασία από μόνη της, δεδομένου ότι είναι τελείως απομονωμένη και βρίσκεται περίπου 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αλλά οι Uros προφανώς δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προστασία της λίμνης και μόνο. Πήγαν ένα βήμα παραπέρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, κάνοντας χρήση των καλαμιών που φυτρώνουν σε αφθονία στις όχθες της λίμνης. Τα καλάμια είναι ένα εύπλαστο υλικό, έτσι ώστε όταν στεγνώνουν, ομαδοποιούνται και δημιουργούν σκάφη που επιπλέουν πολύ καλά. Αυτό το φυσικό υλικό, επίσης, κατέστησε δυνατό για τους αρχαίους Ούρος να δημιουργήσουν ένα σύστημα επιπλέοντων κατοικιών που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν γρήγορα από την ηπειρωτική χώρα, σε περίπτωση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης, το οποίο ονομάζεται νησί Tortora. Σήμερα, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των Ούρος (περίπου 500 άτομα), προτιμούν να ζουν με αυτόν τον πανάρχαιο τρόπο. Φυσικά, έχουν ανακαινίσει τα πλωτά νησιά τους για να συμπεριλάβουν κάποιες σύγχρονες ανέσεις.


Οι Ούρος δημιουργούν νησιά Tortora με μεγάλη προσοχή. Τα καλάμια μαζί με τις «ρίζες» έχουν ένα πάχος περίπου 2 μ., στην κορυφή του οποίου το νησί αναπτύσσεται.   Οι μεγάλοι κορμοί διάσπαρτοι στη βάση της λίμνης παρέχουν εύκολο αγκυροβόλιο. Τα σχοινιά που δένονται στους κορμούς παρέχουν σταθερότητα στο νησί. Αλλά η εργασία των κατοίκων του νησιού δεν σταματάει ποτέ γιατί η σήψη των καλαμιών επιβάλει συνεχώς την αντικατάσταση τους με νέα. Αυτό γίνεται περίπου τέσσερις φορές το χρόνο για κάθε νησί. Αλλά η πλωτή κατασκευή έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 δεκαετίες. Στη λίμνη Τιτικάκα υπάρχουν σαράντα μικρά νησιά, και ένα μεγάλο κεντρικό εκείνο που λειτουργεί ως το κέντρο της κοινότητας.



Τα καλάμια δεν παρέχουν μόνο καταφύγιο για τους ανθρώπους Uros, αλλά είναι και μια πηγή ζωής γι΄αυτούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το θεμέλιο αυτής της μοναδικής κοινότητας για αιώνες. Ιώδιο παράγεται από τα καλάμια και πωλείται. Χρησιμοποιούνται επίσης για γενικούς σκοπούς, φαρμακευτικούς - όταν τυλίγονταν γύρω από ένα τραυματισμένο μέρος του σώματος, ο πόνος λέγεται εξαφανιζόταν - και τα άνθη των καλαμιών χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή ροφήματος  Οι άνθρωποι Uros αντιπροσωπεύουν μια σχεδόν τέλεια κοινωνία που έχει μάθει να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Αλλά δυστυχώς, όπως και όλοι οι άλλοι μοναδικοί πολιτισμοί στον κόσμο,  απειλούνται με αφομοίωση. Έχουν χάσει τη δική τους γλώσσα πριν από μισό αιώνα και τώρα μιλούν Aymara, τη γλώσσα των ηπειρωτικών φυλών. Η παλιότερη άφιξη των Ευρωπαίων προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο πλήγμα για την πολιτιστική τους ταυτότητα, διότι οι Ούρος έπρεπε να πληρώνουν φόρους και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν και γίνανε σκλάβοι.



Αλλά παρ 'όλες τις κακουχίες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, οι Ούρος ακόμα ακμάζουν σήμερα, αν και σε μικρούς αριθμούς. Έχουν υιοθετήσει με επιτυχία μερικές πτυχές της ευρωπαϊκής κοινωνίας που ταιριάζουν στους τρόπους τους. Ηλιακοί συλλέκτες εγκαταστάθηκαν στα καλαμένια σπίτια   τους και τοποθέτησαν σ΄αυτά ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις. Το μεγαλύτερο νησί διαθέτει επίσης ένα ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχουν και σχολεία που παρέχουν εκπαίδευση για τα παιδιά. Η μάθηση είναι πολύ παραδοσιακή σε μια προσπάθεια να διατηρηθει ο πολιτισμός των Ούρος. Αν υπάρχει ένα πράγμα που αυτή η φυλή δεν έχει στα νησιά-καλάμια και στα σπίτια τους, είναι η σύγχρονη κουζίνα. Για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανοικτή φωτιά για να μαγειρέψουν τα τρόφιμα. Έτσι χρησιμοποιούν τα δικά τους παραδοσιακά μοντέλα, με αρκετές πέτρες για να δημιουργήσουν μια φωτιά στην κορυφή, χωρίς να είναι πάρα πολύ ισχυρή και καούν τα καλάμια. 


Ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τους Ούρος. Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών  συρρέουν σε αυτά τα νησιά κάθε χρόνο για να δούνε ένα μοναδικό τρόπο ζωής. Πολλές οικογένειες έχουν ορίσει ειδικά δωμάτια στα σπίτια τους για να φιλοξενούν τους τουρίστες. Κάνουν επίσης ένα ειδικό χορό κάθε βράδυ, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να ντύνονται σαν αυτούς και να συμμετέχουν στις παραδοσιακές τους εκδηλώσεις.

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στην εμπειρία να ζήσει παραδοσιακά μια νύχτα σε ένα πλωτό νησί;




http://to-palouki.blogspot.gr/2013/02/blog-post_763.html

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger