E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πώς το «λόμπι των γκέι» κερδίζει την ισότητα στον στρατό

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013



Ο αμερικανικός στρατός θα φάνταζε ως ένα από τα τελευταία οχυρά για την επικράτηση μιας πλήρους ισοπολιτείας μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, προ ημερών, ο αμερικανικός τύπος διέρρευσε σχεδία του Πεντάγωνου σύμφωνα με τα οποία και τα ομόφυλα ζευγάρια θα απολαμβάνουν τα ιδία δικαιώματα και προνομία με εκείνα των ετεροφυλόφιλων συναδέλφων τους στον αμερικανικό στρατό.
Έχουν περάσει μόλις 16 μήνες από την κατάργηση της πολιτικής «Μην ρωτάς- Μην μιλάς» η οποία υποχρέωνε τους ομοφυλοφίλους στρατιωτικούς να μην δημοσιοποιούν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις αλλά ούτε και επέτρεπε την οποιαδήποτε αδιακρισία εις βάρος της προσωπικής τους ζωής. Η νέα πολίτικη που εισηγείται η αμερικανική κυβέρνηση, κατ’ ουσίαν στοχεύει στην πλήρη εξίσωση των ομοφυλοφίλων με τους ετεροφυλόφιλων στρατιωτικών και αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκπλήρωσης των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αμερικανού προέδρου για την ίση μεταχείριση όλων των Αμερικανών πολιτών.
Βέβαια, παρά τις καλές προθέσεις της διοίκησης του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, οι παραπάνω σχεδιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς και έχει αποφευχθεί η οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση για το σχετικό θέμα. Ο λόγος έγκειται στην προσπάθεια του υπουργικού επιτελείου να καταλήξει σε μια νομική φόρμουλα που να προωθεί περαιτέρω τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.  Συγκεκριμένα, οι νομικοί περιορισμοί σχετίζονται με το πλαίσιο που ορίζει η DOMA, μια νομοθετική πράξη του 1996 η οποία αναγνωρίζει το έγγαμο καθεστώτος και όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτό μοναχά στα ετερόφυλα ζεύγη. Ένας τρόπος παράκαμψης των νομικών δυσκολιών, είναι η έκδοση μιας ειδικής κάρτας που θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρι να επικαλούνται την χρήση της στις αγορές τους ή στην επισύναψη ασφαλιστικών ή δανειοδοτικών συμβολαίων.
Παρόλα, αυτά ο Ιούνιος δεν είναι πολύ μακριά καθώς τότε το Αμερικανικό Συνταγματικό δικαστήριο θα επανεξετάσει την συνταγματικότητα της DOMA. Σε περίπτωση που το ισχύον καθεστώς κριθεί αντισυνταγματικό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος πλήρους εξίσωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γεγονός που θα δεσμεύσει υποχρεωτικά όλες τις πολιτείες να προσαρμόσουν στα εκσυγχρονιστικά προτάγματα της διακυβέρνησης Ομπάμα. Μια τέτοια προοπτική, δεν θα ηταν ο,τι καλύτερο θα το ήδη διευρυνόμενο πολιτισμικό ρήγμα που παρατηρείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ την τελευταια δεκαετία. Αλλα ο δρόμος της σύγκρουσης φαινεται να είναι αναπόφευκτος μεταξύ των συντηρητικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων της αμερικανικής κοινωνίας και είναι σαφές πως οΑμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη διαλέξει σε ποιο ιδεολογικό «στρατόπεδο» ανήκει χωρίς να τον απασχολεί ιδιαίτερα η κοινωνική συναίνεση για την εκπλήρωση των στόχων του.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger