E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Το μυστικό της κλιματικής αλλαγής κρύβεται στους αχινούς

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013



Τη λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται πως έχουν οι αχινοί, αφού οι αγκαθωτοί κάτοικοι της θάλασσας, εκτός από το να μας χαλάνε τη βόλτα στην παραλία, αποτελούν και σημαντική πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη μοντέλου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ, ανακάλυψαν τυχαία ότι οι αχινοί χρησιμοποιούν το μέταλλο νικέλιο προκειμένου να απορροφήσουν και να αποθηκεύσουν το επιβλαβές το διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια να το μετατρέψουν σε κέλυφος.
Η μελέτη της φυσικής αυτής ικανότητας των αχινών είναι πιθανό να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας τεχνικής που θα μπορεί να μετατρέπει τις ρυπογόνες εκπομπές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε ακίνδυνο ανθρακικό ασβέστιο.
Οι αχινοί δεν είναι τα μοναδικά θαλάσσια πλάσματα που έχουν αναπτύξει αυτή την ιδιότητα. Τα μύδια, τα στρείδια και τα κοράλλια, μετατρέπουν επίσης το διοξείδιο του άνθρακα σε ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί «φυσική κιμωλία», η οποία είναι εντελώς ακίνδυνη για το περιβάλλον.


http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger