E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

To Συνδρομο του Πινοκιο: Οταν λες ψεματα φαινεται στη μυτη σου!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012


Η ιστορία με τον Πινόκιο, το ξύλινο αγοράκι του οποίου η μύτη μεγάλωνε κάθε φορά που έλεγε ένα ψέμα, φαίνεται πως τελικά περιέχει μια μικρή δόση αλήθειας.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία ανακάλυψαν, με τη βοήθεια μιας τεχνικής που ονομάζεται θερμογράφημα, πως κάθε φορά που ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα η θερμοκρασία της μύτης του και της περιοχής γύρω από την εσωτερική πλευρά των ματιών του ανεβαίνει! Ανακάλυψαν επίσης πως όποτε καταβάλουμε μεγάλη πνευματική προσπάθεια η θερμοκρασία του προσώπου μας πέφτει, ενώ όταν περνάμε κάποια «κρίση» άγχους η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Η επιστημονική αυτή ομάδα δήλωσε μάλιστα πως το «σύνδρομο Πινόκιο» είναι μονάχα μία από τις πολλές επιπτώσεις που έχει η εναλλαγή συναισθημάτων στη θερμοκρασία του σώματός μας!
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που κάποιος αποκρύπτει τα πραγματικά του συναισθήματα, ψεύδεται δηλαδή, ενεργοποιείται ένα στοιχείο του εγκεφάλου που λέγεται insula. Η insula είναι μέρος του εγκεφαλικού «συστήματος επιβράβευσης», το οποίο ενεργοποιείται μόνο όποτε ο άνθρωπος βιώνει αληθινά αισθήματα, και το οποίο σχετίζεται με τον εντοπισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επομένως, υπάρχει μια ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ της δράσης της insula και της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. «Όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο μικρότερη είναι και η μεταβολή της θερμοκρασίας, και το αντίθετο»δηλώνουν οι επιστήμονες.
Η έρευνα ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Διάφορα είδη χορού διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επηρεάσουν την σωματική μας θερμοκρασία. Ένα παράδειγμα γι” αυτό είναι το γεγονός πως όταν ένας άνθρωπος χορεύει φλαμένγκο, η θερμοκρασία των οπισθίων του σημειώνει πτώση. Κοινώς κρυώνει… Επομένως, το θερμογράφημα είναι ένας τρόπος για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την σωματική και ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου, δηλώνει ο καθηγητής Σαλαζάρ.
Ακόμα, οι ερευνητές τονίζουν πως το θερμογράφημα είναι χρήσιμο στο να αξιολογήσουμε συναισθήματα και να εντοπίσουμε τη μεταδοτικότητα συναισθημάτων. Για παράδειγμα,όταν ένας συναισθηματικά φορτισμένος άνθρωπος δει κάποιον να βιώνει έναν έντονο πόνο στο χέρι του, αρχίζει ο ίδιος να νιώθει τον πόνο αυτό και η θερμοκρασία του χεριού του αυξάνεται.
Οι έρευνες δείχνουν πως η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο «κρεββάτι», αφού μέσω της σωματικής θερμοκρασίας φαίνεται η σεξουαλική ορμή ανδρών και γυναικών, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως και τα δυο φύλλα διεγείρονται την ίδια περίπου στιγμή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, παρόλο που οι γυναίκες ισχυρίζονται πως δεν ενθουσιάζονται το ίδιο εύκολα ή δυνατά με τους άντρες.

http://www.pkool.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger