E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βάζουν και την Τροχαία να κυνηγά τους φοροφυγάδες-Θα στήνουν μπλόκα

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012


Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου φαίνεται πως μπαίνει και η Ελληνική Αστυνομία η οποία θα στήνει μπλόκα σε όσους έχουν εκρεμμότητες με την Εφορία.
Επειτα από απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν online πρόσβαση στο δίκτυο Taxis, θα στήνουν μπλόκα σε οδηγούς και θα διενεργούν ελέγχους που δεν θα σχετίζονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά με τα χρέη τους!
Σε πρώτη φάση στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν τεράστια ποσά στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μετά τη σχετική ρύθμιση οι αστυνομικές δυνάμεις θα τους συλλαμβάνουν και θα τους οδηγούν στο τμήμα ενώ  το «σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής πραγματοποιείται με άκρα μυστικότητα με στόχο να πιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορφυγάδες.
Το σχέδιο ξεκίνησε πιλοτικά πριν από τρεις μήνες αλλά αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα και θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο επιχειρησιακό πλαίσιο που θα αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κάθε οδηγός που ελέγχεται καλείται να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα η οποία θα μπαίνει σε ειδικό τερματικό που θα εμφανίζει αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη.
Κάθε τρεις ημέρες στο στρατηγείο της Οικονομικής Αστυνομίας επανακαθορίζεται το πλάνο ελέγχων, αξιολογείται κάθε περιοχή και ανάλογα με τα δεδομένα και τις ανάγκες μαρκάρονται τα κόκκινα σημεία στον χάρτη και στήνονται τα μπλόκα. Τις ημέρες των εορτών, το μέτρο έχει επεκταθεί στη Θεσσαλία και την Κρήτη όπου έχουν φθάσει συνεργεία από την Αθήνα εξοπλισμένα με τα ειδικά οχήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που ήταν ασυνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Τα νέα συστήματα τοποθετήθηκαν πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο αρχικά σε 12 οχήματα. Μέσω σύγχρονων προγραμμάτων είναι σε θέση να δώσουν κάθε πληροφορία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, από το αν κάποιος έχει ποινικό μητρώο ή αν χρωστάει στην Εφορία. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα ήταν που αποτέλεσε και το έναυσμα για το νέο πρόγραμμα. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο έδωσε το πράσινο φως στην Αστυνομία για να χρησιμοποιεί ένα τμήμα του TaxisNet, το οποίο περιλαμβάνει βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Πριν από τα Χριστούγεννα το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. μια λίστα με όσους οφείλουν μεγάλα ποσά από όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή που μπήκε στο ηλεκτρονικό σύστημα, αν κάποιος από τους ελεγχόμενους βρίσκεται σε αυτή και εντοπίζεται κατά τον έλεγχο, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο Τμήμα. Παράλληλα, δόθηκε εντολή οι έλεγχοι να επικεντρώνονται αρχικά σε ποσά φοροδιαφυγής που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, όπου οι έλεγχοι βρίσκονται στο κόκκινο, πάρα πολλοί χρεοφειλέτες που ενημερώθηκαν για τα μπλόκα της Αστυνομίας έσπευσαν στις εφορίες προκειμένου να κάνουν διακανονισμό των χρεών τους και να αποφύγουν τη σύλληψη.
Οποιος λοιπόν ελεγχθεί και εντοπιστει να έχει βεβαιωμένη παράβαση μεταφέρεται στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Μετά ακολουθείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, οδηγείται δηλαδή στον εισαγγελέα και αυτός στη συνέχεια αποφασίζει. Μάλιστα, αν η σύλληψη γίνει Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε ο φοροφυγάς θα παραμείνει στα κρατητήρια μέχρι την επόμενη εργάσιμη.
Η Αστυνομία τονίζει στην εφημερίδα πως  εκτελεί εντολές και δεν αποφασίζει ποιοι θα συλληφθούν και ποιοι όχι. Αν ελεγχθεί κάποιος και εκκρεμεί σύλληψη ακόμη και για το ποσό των 80 ή 100 ευρώ, τότε θα οδηγηθεί στα κρατητήρια. «Όποιες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί δικαστικά οδηγούν στα κρατητήρια», τονίζεται χαρακτηριστικά.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger