E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

The Bourne Legacy

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012



Ένας δημοσιογράφος της Guardian δολοφονείται, ο Jason Bourne επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και απειλεί να αποκαλύψει την συνωμοσία και την αλήθεια πίσω από το πρόγραμμα Treadstone ενώ στη CIA έχει σημάνει συναγερμός για να καλυφθεί η παράνομη επιχείρηση. "Ποτέ δεν υπήρξε μόνο ένας", το Treadstone είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και κάτω από αυτή υπάρχουν και άλλα. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ Eric Byer (Edward Norton) αποφασίζει τα "ρευστοποιήσει" όλα, με άλλα λόγια να σκοτώσει όλους τους εν ενεργεία πράκτορες της κυβέρνησης, για να εξαφανίσει τα ίχνη και τους δεσμούς μεταξύ τους. Ένας από αυτούς τους πράκτορες είναι o Aaron Cross (Jeremy Renner).

Το Bourne Legacy μπορεί να μην έχει τον Jason Bourne, όμως ξεκινάει κλείνοντας το μάτι στο θεατή: το σώμα ενός άντρα επιπλέει για λίγο στο νερό πριν ξεκινήσει να κολυμπάει. Είναι ο Cross που βρίσκεται σε μια άσκηση επιβίωσης στην Αλάσκα και όταν καταφέρνει να ξεγλιστρήσει από τον ιστό του Byer, αρχίζει την αναζήτηση. Όχι για την αλήθεια, αλλά για τα πολύτιμα φάρμακα του προγράμματος Outcome, τα οποία ενισχύουν τη φυσική και πνευματική του κατάσταση. Η αναζήτηση τον οδηγεί στην Δρ. Marta Shearing (Rachel Weisz), ιολόγο σε μια φαρμακευτική εταιρία που εμπλέκεται στα πειράματα του προγράμματος, η οποία επίσης αποτελεί στόχο των μυστικών υπηρεσιών. 

Σε αυτό το ενδιαφέρον πλαίσιο γνωρίζουμε τον καινούργιο ήρωα της σειράς και η αλήθεια είναι ότι ο Jeremy Renner μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα στον Matt Damon. Έχει τη φυσική διάπλαση και την ευαισθησία που απαιτεί ο χαρακτήρας του, ενώ ταυτόχρονα σε ένα έξυπνο twist, τα κίνητρά του δεν είναι τόσο ευγενή. Η χημεία του με την Weisz είναι επαρκής και οι διάλογοι μεταξύ τους δίνουν ουσία στα βαθύτερα διλήμματα και τις αδυναμίες των χαρακτήρων με υφέρπουσα τρυφερότητα. Στον αντίποδα, ο "ηθικά αδικαιολόγητος και απολύτως απαραίτητος" Byer μένει ανεκμετάλλευτος σε ένα ρόλο που ο Norton θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. 

Ο σκηνοθέτης Tony Gilroy (ο οποίος είχε γράψει το σενάριο στα 3 προηγούμενα Bourne) γνωρίζει καλά το υλικό του. Ρεαλισμός, καταιγιστικές σκηνές δράσης, μάχες σώμα με σώμα, ευφυείς διάλογοι συνθέτουν το γνώριμο σύμπαν της κατασκοπευτικής περιπέτειας. Με έμφαση στη συνωμοσία και τη διαπλοκή που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά νομίζαμε, ο Gilroy στήνει ένα δαιδαλώδες και έντονο πρώτο μέρος, με εναλλαγές ανάμεσα στο κλειστοφοβικό δωμάτιο επιχειρήσεων και εντυπωσιακές φυσικές τοποθεσίες. Η αλήθεια είναι ότι το «The Bourne Legacy» χωλαίνει λίγο στο δεύτερο μέρος όπου και κλιμακώνεται η δράση και θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο σε διάρκεια, αλλά ταυτόχρονα δίνει άφθονο υλικό για μια νέα κι ενδιαφέρουσα τριλογία. Ίσως η πιο αδύναμη από τις 4 ταινίες, αλλά σίγουρα ότι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε αυτό το είδος.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger