E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η διαδρομη της περιβοητης λιστας Λαγκραντ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ερωτηματικά για ευθύνη πολιτικών προσώπων όσο και για τις ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ

Έπειτα από μια «περίεργη» διαδρομή σε υπουργικά και πολιτικά γραφεία, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες και οι υποψίες περί συγκάλυψης των φοροφυγάδων.

Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος είχε τη λίστα από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών και του την είχε δώσει ο προκάτοχός του κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας.

Η λίστα αποθηκεύτηκε σε μια αποσπώμενη μνήμη (USB stick) και δόθηκε μέσα σε ένα φάκελο ο οποίος παραδόθηκε από τον προσωπάρχη του Μαξίμου στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο. Στη συνέχεια ο φάκελος ο οποίος σφραγίστηκε, παραδόθηκε στον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη για περαιτέρω έρευνες.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή (που εποπτεύει των ερευνών για οικονομικά εγκλήματα), ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ του έκανε γνωστό ότι κανείς από τους προϊσταμένους - διευθυντές του ΣΔΟΕ δεν γνώριζε μέχρι τώρα το παραμικρό για τη λίστα.

Κύκλοι της Ιπποκράτους, αλλά και του ΣΔΟΕ διαμηνύουν πως το USB δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί νωρίτερα για έρευνα, καθώς η λίστα αυτή ήταν προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νομίμως.

Δικαστικοί κύκλοι ωστόσο αντέκρουαν τον σχετικό ισχυρισμό και υποστήριζαν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορούσαν να προχωρήσουν σε έλεγχο με σύγκριση φορολογικών δηλώσεων, όπως έκαναν άλλωστε Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί εισπράττοντας σημαντικούς φόρους για τις επίμαχες και άγνωστες έως τότε καταθέσεις των δικών τους υπηκόων, που περιλαμβάνονταν στην ίδια λίστα.

Το χρονολόγιο με τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η διαδρομή του CD με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών – φοροφυγάδων ξεκινά από το 2010.

Τέλη 2010: Φτάνει στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου η λίστα με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας.

Αρχές 2011: Τα ονόματα δίνονται από τον κ. Παπακωνσταντίνου, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελλέρη.

2 Μαΐου 2011: Αλλαγή σκυτάλης στο ΣΔΟΕ. Ο Γ. Καπελλέρης τοποθετείται ΓΓ Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Διώτης. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η λίστα παραδόθηκε στον κ. Διώτη.

17 Ιουνίου 2011: Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα λαγκάρντ παραδίδεται από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

10 Αυγούστου 2012: Αλλαγή σκυτάλης στο ΣΔΟΕ. Ειδικός γραμματέας αναλαμβάνει ο κ. Στ. Στασινόπουλος.

1 Οκτωβρίου 2012: «Αρχείο που να περιλαμβάνει ονόματα και θα μπορούσε να καταστεί αντικείμενο νόμιμης έρευνας από δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει», δηλώνει ο κ. Διώτης ο οποίος φέρεται να είναι ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της λίστας.

2 Οκτωβρίου 2012: Ο Ευ. Βενιζέλος παραδίδει στο Μαξίμου αντίγραφο της λίστας. Από εκεί η λίστα παραδίδεται στον κ. Στασινόπουλο ο οποίος με τη σειρά του την παραδίδει στο οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη.

Το «θρίλερ» με τη λίστα Λαγκάρντ, που μέχρι χθες είχε «εξαφανιστεί» και αναζητούνταν, δημιουργεί ερωτηματικά τόσο για ευθύνη πολιτικών προσώπων όσο και για τις ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ σχετικά με την αξιοποίησή της.

http://www.newsbomb.gr/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger