E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

«Πρασινο φως» από την τουρικη βουλη για στρατιωτικες επιχειρησεις στη Συρια

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012


Πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, έδωσε η βουλή της Τουρκίας, την επομένη του σοβαρού μεθοριακού επεισοδίου που κόστισε τη ζωή σε πέντε Τούρκους άμαχους (δυο γυναίκες και τρία παιδιά) και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας η οποία σε αντίποινα έπληξε στόχους εντός της Συρίας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει, "αν είναι απαραίτητο", επιχειρήσεις εκτός συνόρων και εν προκειμένω στη Συρία.

Το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από 320 βουλευτές έναντι 129 (σε σύνολο 550 εδρών) εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για ένα χρόνο να στείλει στρατεύματα στην Συρία ή να συνεχίσει τα χτυπήματα εναντίον συριακών στόχων.
Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως η χώρα του δεν έχει λάβει καμιά εξήγηση, ούτε συγγνώμη από τη Συρία μετά το επεισόδιο.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Συρία, ενώ επί του θέματος σχόλια έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι να ενεργήσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς αντιδρώντας στην συριακή επίθεση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση από τη βουλή, ο Αταλάι είπε πως η Άγκυρα ασκεί το δικαίωμά της να προβεί σε αντίποινα και ότι η απόφαση της εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε μια «πρόταση (για την κήρυξη) πολέμου» στη Συρία.
Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τουρκίας για την ανάληψη της «απαραίτητης δράσης» ώστε να σταματήσει η «επιθετικότητα της Συρίας».
Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα
Η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Άσαντ, ζήτησε από την Δαμασκό να αναγνωρίσει επισήμως ότι η επίθεση εκτός συνόρων ήταν «τραγικό συμβάν» που δεν θα επαναληφθεί.

ΗΠΑ και ΕΕ
έχουν ήδη καταδικάσει τις ενέργειες της Συρίας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας: "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία...Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη...Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία...Βρισκόμαστε σε επαφή σε όλα τα επίπεδα».

Αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και το Ιράν, περιφερειακός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ζητάει από τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ερευνήσουν για το επεισόδιο και να λάβουν υπόψη τους στόχους των εχθρών στην περιοχή», δήλωσε στο Fars ο Χοσεΐν Αμίρ Αντμπολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για αραβικές υποθέσεις.


«Τα δύο μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένοπλους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή (...) Η ασφάλεια της περιοχής βασίζεται στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Συρίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger