Τέσσερα είναι τα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας και την θέση της στην Ευρωζώνη και αντλούνται από την ίδια την ελληνική μυθολογία. Αυτό της Ιφιγένειας, του Οδυσσέα, του Σίσυφου και του Κρόνου τα οποία αναλύει, με οικονομικούς όρους, επώνυμη γαλλική εφημερίδα του διαδικτύου.
Σενάριο πρώτο : η Ελλάδα Ιφιγένεια
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το οποίο δημοσιεύει η Rue89, η Ευρωπαική Ενωση θα θυσιάσει την Ελλάδα ως άλλη Ιφιγένεια στον βωμό του ευρώ.
Παρά τα δύο προγράμματα σωτηρίας ύψους 240 δις ευρώ (ένα τον Μάιο του 2010 ύψους 110 δις ευρώ και ένα τον Μάρτιο του 2012 ύψους 130 δις ευρώ) και παρά το κούρεμα 100 δις από τον ιδιωτικό τομέα η Ελλάδα βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε ύφεση εδώ και μια πενταετία η Ελλάδα διπλασίασε το ποσοστό ανεργίας από το 2010.
«Είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αλλά οι Γερμανοί αντιστέκονται αφού δεν θέλουν να κυριαρχήσει η αίσθηση ότι υπάρχει «ένα πηγάδι χωρίς πάτο» όπως έχει δηλώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σενάριο δεύτερο : η Ελλάδα Οδυσσέας
Είναι η περίπτωση όπου η Ελλάδα με τη θέλησή της εγκαταλείπει την ευρωζώνη.
Οι Ελληνες μπορεί να αποφασίσουν οι ίδιοι να εγκαταλείψουν το ευρώ. Οπως έκανε ο Οδυσσέας, οι Ελληνες θα απαρνηθούν τις χάρες και τα μαγικά φίλτρα της Κίρκης που μεταμόρφωνε τους ανθρώπους σε γουρούνια (PIGS). Εγκαταλείποντας το κοινό νόμισμα η Ελλάδα θα επέστρεφε στη δραχμή και θα υποτιμούσε το νόμισμά της πράγμα που θα της επέτρεπε να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της και θα έδινε ώθηση στον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ της.
Η περίπτωση της Αργεντινής θα χρησίμευε ως πρότυπο σε αυτή την περίπτωση. Το 2001 η Αργεντινή γνώρισε μεγάλη οικονομική κρίση με το νόμισμά της δορυφόρο στο δολάριο. Υπό την πίεση του ΔΝΤ έβαλε μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα η ύφεση, η ανεργία και η φτώχεια να γιγαντωθούν. Η Αργεντινή υποτίμησε το νόμισμά της, έκανε κούρεμα 66% του χρέους και σε 4 χρόνια έφτασε εκ νέου σε ρυθμούς ανάπτυξης 9% ετησίως. Το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα μπορούσε να είναι θετικό, όπως υπονόησε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του κόμματος CSU της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντομπρίντ σε μια συνέντευξη στη Bild.
Το γαλλικό δημοσίευμα θεωρεί αυτό το σενάριο απίθανο, το να επιχειρήσουν δηλαδή οι Ελληνες εθελούσια έξοδο από το ευρώ. «Προτιμούν να δεθούν στο κατάρτι», όπως αναφέρει.
«Παρ'όλα αυτά ένας νέος Δούρειος Ιππος μπήκε στα τείχη των Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να θελήσει να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρει το άρθρο.
Σενάριο τρίτο : η Ελλάδα Σίσυφος
Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο ο Σίσυφος ήταν καταδικασμένος να σπρώχνει τον βράχο σε ένα βουνό που ξαναέπεφτε αδιάκοπα στον πάτο.
«Με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα σπρώχνει το δικό της βράχο, το βράχο των δανειστών που την πιέζουν να επιβάλλει όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα καλείται σε όλο και δυσκολότερες συνθήκες να ανεβάζει το βράχο της κρίσης» που ξανακατεβαίνει απειλητικότερος «φέρνοντας μαζί του ύφεση, μείωση φορολογικών εσόδων, περικοπές των μισθών, μείωση της κατανάλωσης, ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και...αυτοκτονίες».
«Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμεύει ως εργαστήριο του νεο-φιλελευθερισμού και να δούμε τον Ελληνα Σίσυφο να ανεβάζει αιωνίως το βράχο του» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σενάριο τέταρτο : ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του
Η, πώς η Ευρωπαική Ενωση θα μπορούσε να αποδιαρθώσει ολόκληρη την Ενωση.
Και αν η Ευρωπαική Ενωση επωφεληθεί από την κρίση για να προτείνει την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης την οποία θεωρεί φάρμακο στην παρούσα κρίση ; Αν δηλαδή γίνει όπως ο Τιτάνας Κρόνος που έτρωγε τα νεογέννητα παιδιά του από το φόβο ότι μια μέρα θα τον εκθρονίσουν; διερωτάται ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό το σενάριο είναι το αγαπημένο της Ανγκελα Μέρκελ η οποία πρόσφατα εξέφρασε το όραμά της να προχωρήσει περαιτέρω την ευρωπαική ένωση σε ένα ομόσπονδο σχήμα ενώ οι φήμες θέλουν την γερμανίδα καγκελάριο να ετοιμάζει ένα νέο Σύμφωνο το οποίο θα παρουσιάσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Περιμένοντας να δούμε τι θα απογίνει η Ελλάδα σημειώνουμε ότι η Ευρωπαική Ενωση μοιάζει στην Πηνελόπη : με αναποτελεσματικά προγράμματα σωτηρίας, με μη θεσμικά μέτρα εκ μέρους της ΕΚΤ και με αντικρουόμενες δηλώσεις η ΕΕ χαλάει τη νύχτα αυτό που υφαίνει στον αργαλειό την ημέρα, καταλήγει το δημοσίευμα.
http://www.iefimerida.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !