E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα ματια μας δειχνουν τις ερωτικες προτιμησεις

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012



Νέα Υόρκη
Η διαστολή της κόρης του ματιού είναι ακριβής ένδειξης του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Είτε λοιπόν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος είτε ετεροφυλόφιλος, η αλήθεια αντικατοπτρίζεται στα μάτια του, υποστηρίζουν οι ερευνητές τουΠανεπιστημίου Κορνελ.

Όταν ο άνθρωπος παρατηρεί φωτογραφίες με ερωτικό περιεχόμενο και διεγείρεται σεξουαλικά, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται ασυναίσθητα, στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την μελέτη του προσανατολισμού και της διέγερσης χωρίς επεμβατικές γενετικές εξετάσεις.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έκανε μεγάλης κλίμακας πειράματα για να αποδείξει ότι η διαστολή της κόρης του ματιού ταιριάζει με τις αναφορές των ανθρώπων για το τι είναι αυτό που τους αφυπνίζει σεξουαλικά, σημειώνει ο Δρ Ριτς Σαβιν-Γουίλιαμς που ηγήθηκε της μελέτης.

Όλα είναι στο λάγνο βλέμμα
Πάντως η σχέση μεταξύ μεγέθους της κόρης του οφθαλμού και της σεξουαλικής διέγερσης δεν είναι κάτι νέο. Το 16ο αιώνα στην Ιταλία, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σταγόνες που έφτιαχναν από το βότανο Μπελαντόνα για να μην συρρικνώνονται οι κόρες των ματιών και να επιτυγχάνουν έτσι λάγνο βλέμμα.

Σύμφωνα με τον Δρ Σαβιν-Γουίλιαμς οι κόρες διαστέλλονται ελαφρώς ανταποκρινόμενες σε οτιδήποτε είναι ενδιαφέρον ή συναρπαστικό, περιλαμβανομένου του προσώπου του συντρόφου τους ή ενός έργου τέχνης. Η διαστολή είναι σημάδι ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα (το σύστημα που ελέγχει τις ακούσιες πράξεις όπως ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή) αφυπνίζεται.

Παραδοσιακά, οι ερευνητές μελετούν την σεξουαλική διέγερεση και τον ερωτικό προσανατολισμό ζητώντας από εθελοντές να παρατηρήσουν εικόνες ή ταινίες με ερωτικό περιεχόμενο, καταγράφοντας την αιματική ροή στα γενετικά όργανα. Στους άνδρες, γίνεται μέτρησης της περιμέτρου του πέους, ενώ στις γυναίκες με ειδικό ακροσωλήνιο μετράται η αλλαγή της πίεσης στα αιμοφόρα αγγείων των τοιχωμάτων του κόλπου.

Αλλά η πρακτική αυτή έχει τα μειονεκτήματά της. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταστείλουν την γενετική τους διέγερση ή απλά δεν έχουν γενετική αντίδραση στο εργαστηριακό περιβάλλον. Βέβαια, το να ρωτά κανείς τους ανθρώπους αν ένα δεδομένο σεξουαλικό ερέθισμα τους αφυπνίζει ή όχι μπορεί επίσης να είναι προβληματική πρακτική, αφού το αίσθημα της ντροπής μπορεί να αναστέλλει την παραδοχή της αλήθειας.

Η μελέτη
Για να ξεπεράσει τα προβληματικά αυτά ζητήματα ο Δρ Σαβιν-Γουίλιαμς και ο συνεργάτης του Γκέρουλφ Ρίεγκερ ζήτησαν από 165 άνδρες και 160 γυναίκες που φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ να παρακολουθήσουν μονόλεπτα βιντεάκια με έναν άνδρα να αυνανίζεται, μια γυναίκα να κάνει το ίδιο και ουδέτερες σκηνές ενός τοπίου.

Μια κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις των ματιών κατά την τηλεθέαση, μετρώντας ακόμη και τις ελάχιστες αλλαγές στο μέγεθος της κόρης. Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης τα συναισθήματά τους για κάθε βίντεο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαστολή της κόρης ταίριαζε με το πρότυπο διέγερσης των γεννητικών οργάνων. Στους άνδρες το πρότυπο αυτό είναι γενικά ακριβές: οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ανταποκρίνονταν σε ερωτικές εικόνες γυναικών, οι ομοφυλόφιλοι στις εικόνες ανδρών. Οι αμφισεξουαλικοί άνδρες ανταποκρίνονταν εξίσου στα βίντεο ανδρών και γυναικών.

Στις γυναίκες τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Στις ομοφυλόφιλες γυναίκες οι κόρες διαστέλλονταν περισσότερο όταν έβλεπαν άλλες γυναίκες, δηλαδή όμοιο πρότυπο με αυτό τον ετεροφυλόφιλων ανδρών. Αλλά οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες είχαν διαστολή κόρης εξίσου κατά την θέαση εικόνων και των δύο φύλων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες είναι κατά βάθος αμφισεξουαλικές, αλλά η υποκείμενη ερωτική διέγερση δεν ταιριάζει πάντα με την σωματική αφύπνιση. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να απαντήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με μια θεωρία πάντως, επειδή ιστορικά οι γυναίκες κινδυνεύουν υποστούν βιασμό κατάφεραν να έχουν λίπανση του κόλπου σε οποιαδήποτε σεξουαλική διέγερση, ακόμη κι αν αυτή είναι απωθητική. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν τραύμα ή λοίμωξη κατά την σεξουαλική επίθεση και έτσι να επιβιώσουν.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας ο Δρ Σάβιν-Γουίλιαμς θα κάνει μετρήσεις στην κόρη του ματιού και τα γεννητικά όργανα ταυτόχρονα, για να μελετήσει την ανταπόκρισή τους. 

http://www.in.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger