E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Το καλό παιδί που έγινε τρομοκράτης!

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013


Πώς ο Μάικλ Αντεμπολάγιο που «έλεγε αστείες ιστορίες» κατέληξε σφαγέας ενός βρετανού στρατιώτη, στο όνομα του «ιερού πολέμου» 

Ενώ ο Μάικλ Αντεμπολάγιο νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Λονδίνο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας διεξάγει εξονυχιστικές έρευνες στα σπίτια της οικογένειας και των συγγενών του. Οι πρώτες πληροφορίες που ήρθαν στο φως για το παρελθόν του καταγράφουν μια εντυπωσιακή «στροφή» του «καλού παιδιού» που «έλεγε αστείες ιστορίες» και «του άρεσε να παίζει μπάλα στη γειτονιά» στον τυφλό φανατισμό: κατέληξε σφαγέας, μαζί με έναν συνεργό του, ενός βρετανού στρατιώτη. Και όλα αυτά στο όνομα του «τζιχάντ», του ισλαμικού «ιερού πολέμου». Πώς έφθασε όμως ως εδώ; Ο νιγηριανής καταγωγής 28χρονος γεννήθηκε σε μια βαθιά θρησκευόμενη χριστιανική οικογένεια με καταγωγή από τη Νιγηρία. Οταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς πήρε μια καθοριστική απόφαση: ασπάστηκε τον ισλαμισμό.
Η «Αλ Μουχατζιρούν» ήταν η (εκτός νόμου πλέον) οργάνωση με την οποία συναναστρεφόταν, ήδη από το 2005, ο νεαρός Μουτζαχίιντ όπως ήταν το μουσουλμανικό του όνομα. Ο διαβόητος σουνίτης κληρικός Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ, ο πρώην ηγέτης αυτής της οργάνωσης, παραδέχεται σήμερα ότι τον γνώριζε από τη σταθερή παρουσία του σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Και λέει ότι «ως νέο μέλος που ήταν, του δινόταν εξαιρετική προσοχή».
«Ηταν επηρεασμένος από την κατάσταση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οπως πολλοί άλλοι έκανε ερωτήσεις για το τι μπορεί ο ίδιος να κάνει και σε ποιες περιπτώσεις η βία θεωρούνταν δικαιολογημένη» δήλωσε ο συριακής καταγωγής Μπάκρι Μοχάμεντ σε ανταποκριτή της εφημερίδας «Guardian» ο οποίος τον συνάντησε στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου διαμένει, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία. Ο ίδιος χαρακτήρισε «γενναία πράξη» τη δολοφονία στο Γούλγουιτς.
Το παζλ της ζωής του 28χρονου βρετανού ισλαμιστή με καταγωγή από τη Νιγηρία έχει αρχίσει να συμπληρώνεται σιγά-σιγά. Ο Μάικλ Αντεμπολάγιο ξεκίνησε μοιράζοντας φυλλάδια στο «περίπτερο» της οργάνωσης κοντά στην κεντρική λεωφόρο του Γούλγουιτς. Και τα δύο τελευταία χρόνια μιλούσε δημοσίως σε εκδηλώσεις προτρέποντας βρετανούς σουνίτες να πάνε στη Συρία να πολεμήσουν κατά του καθεστώτος του σιίτη προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια το όνομα του Αντεμπολάγιο περιλαμβανόταν σε διάφορες έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά εθεωρείτο απλώς μια «περιφερειακή φιγούρα», δηλαδή όχι τόσο σκληροπυρηνικός ώστε να μπορεί να λάβει μέρος σε τρομοκρατική επίθεση. Ακόμα κι έτσι όμως, το προφίλ του υπόπτου όπως προκύπτει από τις παραπάνω περιγραφές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που σχηματίζεται από τις μαρτυρίες φίλων και γειτόνων του. «Κοινωνικός», «χιουμορίστας» και «αθλητικός τύπος» είναι οι συνήθεις χαρακτηρισμοί που του αποδίδονται.
Σε μικρότερη ηλικία κατοικούσε ακόμη μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια του,Μπλέσινγκ και Τζερεμάια, στην περιοχή Ιστερν Αβενιου του Ρόμφορντ όπου και πήγαινε σχολείο. Τον καιρό εκείνο οι φίλοι του τον αποκαλούσαν με το όνομα Νάαν.«Ηταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από εμάς. Ηταν προσγειωμένος, καλός και δεν είχε πάνω του τίποτα ασυνήθιστο, τίποτα» αναφέρει η Λουίζ, μια φίλη του από τη γειτονιά εκείνη. Περιγράφει τον Νάαν ως έναν «έξυπνο, δημοφιλή και φοβερά αστείο τύπο».
Αυτά όμως, σύμφωνα με τη Λουίζ, διήρκεσαν ως την εποχή που ο Αντεμπολάγιο άρχισε να κάνει παρέα με εξωσχολικά άτομα, μέχρι που τελικά έγινε μέλος μιας τοπικής συμμορίας. Αρχισε να κουβαλάει μαζί του μαχαίρι και να κλέβει κινητά τηλέφωνα. Τότε η μητέρα του, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια «αυστηρή, παραδοσιακή και θρησκευόμενη γυναίκα», αποφάσισε να πάρει την οικογένειά της και να μετακομίσει προκειμένου να απομακρύνει τον νεαρό Μάικλ από τις κακές παρέες.
Αλλοι γείτονες από την Ιστερν Αβενιου σε σχόλιά τους σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι με την αποκάλυψη, αφού πάντα αντιλαμβάνονταν τους Αντεμπολάγιο ως μια οικογένεια που πήγαινε συχνά στην εκκλησία. «Ο Μάικλ ήταν ένας τυπικός έφηβος που θα επαναστατούσε ενάντια στους γονείς του μια στο τόσο, όπως γνωρίζω» δηλώνει η Κέμι Ιμπραχίμ-Αντεότι, της οποίας ο γιος συνήθιζε να κάνει παρέα με τον Αντεμπολάγιο. Και προσθέτει: «Δεν είχα κανένα πρόβλημα να έρχεται στο σπίτι μου».
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που δεν συμμερίζονταν τη ίδια άποψη για τον 28χρονο ύποπτο, όπως για παράδειγμα ο 63χρονος Γκράαμ Σίλβερτον, ο οποίος χαρακτηριστικά δηλώνει: «Ηταν ένας ατίθασος έφηβος που έμπλεκε σε φασαρίες». Ηδη τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ζητούν ευθύνες από τις αρχές επειδή, αν και είχαν «φακελώσει» τον νεαρό νιγηριανής καταγωγής ισλαμιστή, απέτυχαν παταγωδώς να διακρίνουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό τρομοκράτη.

Πηγή tovima.gr 

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger