E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Στα 16 δισ. υπολογίζει το κατοχικό δάνειο των Γερμανών

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013



Σε 15,87 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το κατοχικό δάνειο ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Πόσο ανεβάζει το ποσό λόγω των υλικών καταστροφών
Ίσο με τη συμμετοχή της Γερμανίας στη δανειακή χρηματοδότηση της Ελλάδας εκτιμά το ύψος του γερμανικού δανείου προς τη χώρα μας ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, προτείνοντας τον συμψηφισμό των δύο οφειλών χρέους.
“Ο συμψηφισμός των δύο οφειλών χρέους μέσω ενός Αλληλόχρεου Λογαριασμού θα άρει μια μείζονα οικονομική διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας που επί δεκαετίες φορτίζει αρνητικά το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών” αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του νέου του βιβλίου “Άγος Απλήρωτον – Τα οφειλόμενα για Κατοχικό Δάνειο και μια ευκαιρία επίλυσης”, που κυκλοφορεί εντός των ημερών από τις εκδόσεις GUTENBERG.
Λαμβάνει ως βάση υπολογισμού του γερμανικού χρέους τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία ανεβάζουν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου το 1994 στα 228 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών του διαστήματος εκείνου, ενώ αποτιμάται ως μακροχρόνιος απολογισμός, καθώς η αποπληρωμή του καθυστέρησε επί δεκαετίες.
Με βάση την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ, με προσαύξηση 0,5% ετησίως ώστε να βρίσκεται κοντύτερα στις αποδόσεις της μεγαλύτερης διάρκειας, το ύψος της οφειλής του Βερολίνου εκτιμάται μόνο για το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια δεύτερη προσέγγιση με βάση το ΑΕΠ της Γερμανίας ανεβάζει το ύψος του κατοχικού δανείου στα 12,04 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς ο συγγραφέας με βάση μελέτες υπολογίζει το ποσό του δανείου στο 0,454% του ΑΕΠ του Βερολίνου την εποχή που πήρε το δάνειο.
Μια τρίτη εκδοχή, στηριζόμενη στην αξία του γερμανικού μάρκου (η αξία του μάρκου Ράιχ παρέμεινε ισοδύναμη κατά τη μετατροπή του σε μάρκο Γερμανίας, αναφέρει ο συγγραφέας) ανεβάζει την αξία του κατοχικού δανείου στα 15,87 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.
Την τρίτη αυτή εκδοχή φέρεται να υιοθετεί ο συγγραφέας που σημειώνει πως το ποσό που θα μπορούσε να απαιτηθεί ως σημερινό ύψος του κατοχικού δανείου και της εύλογης αποζημίωσης θυμάτων ανέρχεται αθροιστικά στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2012.
Προσθέτοντας μάλιστα και το ύψος των υλικών καταστροφών, τα οφειλόμενα της Γερμανίας προς τη χώρα μας κατά τον Νίκο Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τη Real, ανέρχονται σε τριψήφια ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ.

news247

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger