E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βενεζουέλα: Συγκρούσεις και νεκροί μετά τη νίκη Μαδούρο

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013



Η Εκλογική Αρχή της Βενεζουέλας ανακήρυξε επισήμως τη Δευτέρα τον Νικολας Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της χώρας. Ο Μαδούρο αναμένεται να ορκιστεί στις 19 Απριλίου.Την ίδια στιγμή υποστηρικτές της αντιπολίτευσης του Ενρίκε Καπρίλες, που αμφισβητούν το αποτέλεσμα, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και στην πρωτεύουσα. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 61 τραυματίστηκαν. ΌΠως ανέφερε η  γενική εισαγγελέας του Καράκας Λουΐζα Ορτέγα Ντίας οι νεκροί  προέρχονται από την εργατική τάξη, αφήνοντας αιχμές πως οι δράστες ήταν οπαδοί του Καπρίλες. Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει. Από την πλευρά του ο Μαδούρο δήλωσε πως «οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις φασιστικές ορδές του Καπρίλες». Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 130 συλλήψεις.
«Σκοτώθηκαν από τις φασιστικές ορδές. Είστε υπεύθυνοι για τους νεκρούς που θρηνούμε σήμερα», δήλωσε ο Μαδούρο στην τηλεόραση, και κατηγόρησε τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει ένα «πραξικόπημα». Από την πλευρά του ο Καπρίλες ανέφερε πως «υπεύθυνος είναι ο Μαδούρο καθώς η παράνομη κυβέρνησή του διέταξε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και αρνείται να καταμετρηθούν οι ψήφοι».
«Ο στερούμενος νομιμοποίησης Νικολάς Μαδούρο διέταξε την βία, για να αποφύγει να γίνει η ανακαταμέτρηση των ψήφων. Αυτοί (η κυβέρνηση) ευθύνονται για τα περιστατικά βίας της χθεσινής ημέρας, στα οποία τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όπως είναι ο επίσημος απολογισμός», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Ο Μαδούρο μετά τις δολοφονίες και το κύμα βίας ανακοίνωσε πως «δεν θα επιτρέψει» την πραγματοποίηση της διαδήλωση της αντιπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Καράκας. «Φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τρελαινόμουν και καλούσα το λαό, αλλά και το στρατό, να κατέβουν στο δρόμο; Τι θα συνέβαινε τότε σε αυτή τη χώρα; Πόσα εκατομμύρια θα κατέβαιναν στους δρόμους;», σημείωσε ο Νίκολας Μαδούρο αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Νωρίτερα η Εκλογική Αρχή πιστοποίησε τη νίκη του Μαδούρο με 50,7% έναντι 49,1% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία. «Το σύνολο της χώρας είναι μάρτυρας της αποτελεσματικότητας της εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής.
Παράλληλα από την εκλογική αρχή επισημαίνεται πως τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη χώρα είναι«παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα συγχαρούν το Μαδούρο για τη νίκη τους ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο» με τη Βενεζουέλα. Παράλληλα ζήτησε εκ νέου την ανακαταμέτρηση των ψήφων
«Η απόφαση της εθνικής εκλογικής επιτροπής (CNE) να ανακηρύξει τον κ. Μαδούρο νικητή πριν ολοκληρώσει την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Και δεν εξήγησαν και τη σπουδή τους στη λήψη αυτής της απόφασης», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η αντιπολίτευση που αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα είχε καλέσει σε διαδηλώσεις πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων από την Εκλογική Αρχή. Ο Καπρίλες επέμεινε σε αυτή τη θέση και τη Δευτέρα υποστηρίζοντας πωςπρόκειται για έναν «παράνομο πρόεδρο». Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένα κύμα βίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την τελική επικύρωση τους από την Εκλογική Αρχή υποστηρικτές του Καπρίλες συγκρούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα επεισόδια που ξέσπασαν.
Σημειώνεται πως ο Καπρίλες κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις ζητώντας από τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους με κατσαρόλες, ένας πολύ δημοφιλής τρόπος διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική. «Να μάθει ο κόσμος την οργή μας» τόνισε. Διαδηλώσεις όμως ετοιμάζουν και οι υποστηρικτές του Μαδούρο.
Ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του μετά την επίσημη ανακήρυξή του από την Εκλογική Αρχή έκανε «έκκληση για ειρήνη». Παράλληλα δεν αρνήθηκε να υπάρξει έλεγχος του αποτελέσματος, ωστόσο σημείωσε πως «θα πρέπει τα αποτελέσματα από την επίσημη Εκλογική Αρχή να γίνονται αποδεκτά και να μην αμφισβητούνται».
«Αν θέλουν να κάνουν έλεγχο τότε ας τον κάνουν. Εμείς είμαστε ανοιχτοί. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκλογική Αρχή και το εκλογικό σύστημα της χώρας μας», ανέφερε. Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά και οι δύο υποψήφιοι είχαν δεσμευτεί πως θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σημειώνεται πως παρά τη νίκη του Μαδούρο οι αναλυτές επισημαίνουν πως καταγράφεται μια σημαντική πτώση του Σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις αρχές Μαρτίου είχε κερδίσει τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου με 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο ο διάδοχός και εκλεκτός του Τσάβες Νικολας Μαδούρο πέτυχε λίγους μήνες αργότερα μια οριακή νίκη. Ο Μαδούρο έχει τονίσει πως στόχος του είναι να βαδίσει στην ίδια πορεία με τον Ούγκο Τσάβες και να συνεχίσει το έργο του.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger