E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γιατί ξυπνάμε..πριν το ξυπνητήρι

Τρίτη 9 Απριλίου 2013



Οι βιορυθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύπνου

Πολλοί έχουμε παρατηρήσει ότι ανεξαρτήτως από το τι ώρα πέφτουμε για ύπνο, κάθε πρωί ξυπνάμε την ίδια ώρα και συνήθως ελάχιστα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Επιστήμονες πιστεύουν πως ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα λόγω των βιορυθμών μας, δηλαδή του «εσωτερικού ρολογιού» του σώματος που ρυθμίζει τις βιολογικές μας λειτουργίες σε κάθε κύκλο 24 ωρών.

Οι βιορυθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύπνου, είναι εσωτερικοί (δεν επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα) και ρυθμίζονται από τις καθημερινές και συνηθισμένες λειτουργίες του κάθε ανθρώπου.

Έτσι εξηγείται γιατί ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται την ίδια ώρα κάθε πρωί, το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί ξυπνάμε την ίδια ώρα.

Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ξυπνάμε ελάχιστα λεπτά πριν μας ξυπνήσει το ξυπνητήρι. Αυτό οφείλεται στο υποσυνείδητο. Προβλέπουμε την ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε κι αυτή η πρόβλεψη και προσμονή μάς κάνει να ξυπνάμε λίγο πιο πριν. Το πρωινό ξύπνημα και ο ήχος του ξυπνητηριού δημιουργούν ένταση, έτσι το υποσυνείδητο μας ξυπνάει λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι για να αποφύγουμε την ένταση.

Η θεωρία υποστηρίζει πως σκεφτόμαστε την ακριβή ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε και φανταζόμαστε τον εαυτό μας να ξυπνάει εκείνη την ώρα – το υποσυνείδητο, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του ύπνου μας αναλαμβάνει να μας ξυπνήσει την ώρα που πρέπει. Έρευνες δείχνουν αύξηση συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα όταν έχουμε αντίληψη της ώρας και γνωρίζουμε ότι το ξυπνητήρι έπρεπε να χτυπήσει. Αυτό προκαλείται από το υποσυνείδητο που προβλέπει την ώρα και προτρέπει το σώμα να ξυπνήσει φυσιολογικά.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger