E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πώς η τέχνη κράτησε παιδόφιλο μακριά από τη φυλακή για 20 χρόνια

Κυριακή 7 Απριλίου 2013




Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που η αστυνομία χτύπησε την πόρτα του διάσημου καλλιτέχνη και φωτογράφου, Γκράχαμ Όβεντεν, έψαξε το σπίτι του, και εντόπισε εκατοντάδες φωτογραφίες γυμνών παιδιών, που θεωρούνταν χυδαίες και προσβλητικές.
Από τη στιγμή εκείνη, ο κόσμος της τέχνης, με όλη του τη δόξα, ξεσηκώθηκε προς υπεράσπιση του Όβεντεν και του σεξουαλικού του έργου, υποστηρίζοντας πως η τέχνη δεν πρέπει να συγχέεται με την πορνογραφία.
Η αντιδράσεις ήταν τόσες πολλές και τόσο έντονες, από τη σύλληψη του καλλιτέχνη το 1994 κι έπειτα, που το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει τον Όβεντεν, εκτιμώντας πως οι φωτογραφίες ανήκαν στο εικαστικό του ρεπερτόριο. Ο καλλιτέχνης, την εποχή εκείνη, πουλούσε τα έργα του για 30.000 ευρώ το κομμάτι.
Πέρασαν 15 χρόνια μέχρι η αστυνομία να επιστρέψει στο σπίτι του με νέο ερευνητικό ένταλμα, ανακαλύπτοντας, αυτή τη φορά, υλικό παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του. Ο Όβεντεν, χρησιμοποιώντας τα ίδια απολογητικά κριτήρια, αθωώθηκε εκ νέου.
Κάθε ένα από τα επεισόδια αυτά θεωρήθηκε μία νίκη της τέχνης έναντι του δικαστικού συστήματος, και έδωσε βήμα σε πολλούς ανά τον κόσμο να σταθούν στο πλευρό του καλλιτέχνη, αναφέροντας ότι η φύση της δουλειάς του έκανε ανεκτή την παιδική ηδονοβλεψία. Μία λονδρέζικη γκαλερί, μάλιστα, του είχε αφιερώσει μία έκθεση, με τίτλο «Η αισχρή δικαιοσύνη εναντίον της τέχνης».
Όπως είναι φυσικό, επομένως, οι λάτρεις της τέχνης έμειναν άφωνοι, στο άκουσμα της είδησης ότι ο, 70χρονος σήμερα, Γκράχαμ Όβεντεν βρέθηκε ένοχος, σε έξι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών. Όλες οι περιπτώσεις κακοποιήσεων, όπως ανακαλύφθηκε, είχαν συμβεί πριν από την αρχική έρευνα του σπιτιού του, το 1994, και είχαν ως θύματα νεαρές κοπέλες, από έξι έως 14 ετών.
Ακόμα και το Tate, το σπίτι της Βρετανικής τέχνης, το οποίο επί χρόνια στεκόταν στο πλευρό του, αναγκάστηκε να κατεβάσει τα έργα του από την ιστοσελίδα του, έπειτα από την ανακοίνωση της καταδίκης του σε ισόβια φυλάκιση.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger