E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Karen- Padaung: Ποια είναι η φυλή με τα παράξενα δαχτυλίδια στο... λαιμό;

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013



Μια φυλή με παράξενες αντιλήψεις και ακόμη πιο περίεργο τρόπο ζωής!
Ταξιδέψαμε μέχρι τη Βιρμανία & Β. Ταϊλάνδη και σας συστήνουμε την ιδιότροπη... φυλή των Karen- Padaung!
Ποιοι είναι;
Η µογγολικής καταγωγής φυλή Karen-Padaung µε τις γυναίκες καµηλοπαρδάλεις. Ανήκουν στη φυλή Kayan της Μιανµάρ.
Πού τους συναντάς;
Στα δάση της Βιρµανίας (Μιανµάρ), κατά µήκος του ποταµού Σαλγουίν (σύνορα µε την Ταϊλάνδη), και στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Αξιοπερίεργο
Έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον για το έθιµό τους να στολίζουν το λαιµό τους µε µια µπρούντζινη σπείρα δαχτυλιδιών, που ζυγίζει πάνω από 5 κιλά. Οι δακτύλιοι ξεκινούν να προστίθενται στην ηλικία των πέντε, και µπορούν να φτάσουν τους 25. Όσο περισσότερους δακτύλιους φοράνε, τόσο υψηλότερη
η κοινωνική τους θέση.
Ρίζες του εθίµου
Έχει ιστορία δύο αιώνων. Mια εκδοχή θέλει τους άντρες της φυλής να τοποθετούν δακτύλιους γύρω από το λαιµό των γυναικών προκειµένου να τις καταστήσουν λιγότερο ελκυστικές, διασφαλίζοντας έτσι την έγγαµη πίστη. Μια άλλη θέλει τους χρυσούς κρίκους να τις προστατεύουν από τις τίγρεις, που επιτίθενται συνήθως αρπάζοντας τα θύµατά τους από το λαιµό.

Τι πρέπει να ξέρεις γι' αυτούς;
Δεν µπορούν να κοιτάξουν προς τα κάτω, ενώ οι µύες του λαιµού χαλαρώνουν εξαιτίας των κρίκων, κάνοντάς τους απολύτως απαραίτητους για τη συγκράτηση του κεφαλιού. Μάλιστα η αφαίρεσή τους, µπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από ασφυξία.

Περίεργο
Το υψηλό εισόδηµα που κερδίζουν «εκθέτοντας» τον εαυτό τους στους τουρίστες «έπεισε» τους άνδρες να εγκαταλείψουν την εργασία τους στους αγρούς. Δεν διαθέτουν διαβατήριο, καθώς απαγορεύεται να αποµακρυνθούν από τα χωριά στα οποία και αποτελούν τουριστική attraction!

Πώς θα τους συναντήσεις;
Στο Huai Seau Tao, ένα από τα «παραδοσιακά» χωριά της Mae Honk Son που κατασκευάστηκε το 1995 για να το «δουλεύουν» οι Padaung παρουσιάζοντας τη ζωή τους και πουλώντας χειροποίητα αντικείµενα. Έναντι λίγων ευρώ (250bahr=€6) µπορεί κάποιος να «µπει» στα χωριά και να φωτογραφηθεί µαζί τους. Πρακτορεία στο Chiang Mai οργανώνουν boat tours µέχρι το Huay Pu Keng στον ποταµό Pai! Στη Βιρµανία θα τις δείτε να «συχνάζουν» στη λίµνη Ίνλε (κωµόπολη Nyaung Shwe).

Πηγή: ICONS Travellers

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger