E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ο Αργεντίνος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013


Στις 21:12 βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού ο καρδινάλιος Ζαν Λουίς Ταράν που ανακοίνωσε ότι ο 76χρονος Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας.
Το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε υπομονετικά, παρά τη βροχή, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την ανακοίνωση του ονόματος υποδέχηκε με χειροκροτήματα την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο θα έχει εφεξής το όνομα Πάπας Φραγκίσκος, και είναι ο πρώτος Ποντίφικας από την αμερικανική ήπειρο.
Λίγο πριν τις 21:30 ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού και απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους πιστούς.
«Αδερφοί και αδερφές καλησπέρα. Το καθήκον του κονκλάβιου είναι να εκλέξει τον επίσκοπο της Ρώμης. Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστώ που συγκεντρωθήκατε εδώ, και πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνουμε μια προσευχή για τον επίσκοπο Βενέδικτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.
Αφού είπε μαζί με τους πιστούς το «Πάτερ Ημών» και το «Χαίρε Μαρία», συνέχισε το χαιρετισμό του: «Αρχίζοντας αυτόν το δρομο ο αρχιεπίσκοπος της Ρώμης πρέπει να ζητήσει την επιείκεια της Εκκλησίας. Εύχομαι ότι αυτός ο δρόμος της Εκκλησίας που σήμερα αρχίζουμε μαζί με τους καρδιναλίους, να είναι ένας δρόμος ευαγγελισμού, ένας δρόμος που θα μεταδώσουμε καλές ειδήσεις χριστιανοσύνης. Θα σας ζητήσω μια χάρη. Πριν σας ευλογήσω εγώ, θα ζητήσω από εσάς να προσευχηθείτε στον Κύριο να με ευλογήσει για να κάνω σωστά τα καθήκοντά μου».
Η διαδικασία εκλογής του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στις 20:08 ώρα Ελλάδος, όταν  βγήκε λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα.
Ποιός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α'
Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' γεννήθηκε στο Μπουένος Αιρες στις 17 Δεκεμβρίου το 1936 και ήταν Καρδινάλιος της αργεντίνικης πρωτεύουσας μέχρι την ημέρα της εκλογής του από το 1998, όταν τον τοποθέτησε στη θέση του ο Πάπας Ιωάννης Παύλος.
Χειροτονήθηκε στην ιεροσύνη στις 13 Δεκέμβρη του 1969, από τον Αρχιεπίσκοπο José Ramón Castellano.
Η εξέλιξή του στα αξιώματα της Καθολικής Εκκλησίας της Αργεντινής ήταν ταχύτατη και υπηρέτησε σε αρκετά πόστα στη χώρα μέχρι να διοριστεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αιρες στις 28 Φεβρουαρίου 1998.
Ως Αρχιεπίσκοπος διορίστηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις στη Ρωμαϊκή κουρία, ενώ έχει γίνει γνωστός στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τον ταπεινό και συντηρητικό τρόπο ζωής του.
Μέχρι πρότινος ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη του Μπουένος Αιρες και όχι στην ανακτορική κατοικία του επισκόπου, ενώ κινούνταν με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και όχι με εκκλησιαστική λιμουζίνα, κάτι με το οποίο υπήρξε φανατικά αντίθετος. Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν ότι μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματά του και, σε γενικές γραμμές, αποφεύγει κάθε είδους πολυτέλεια.
Στις 13 Μαρτίου του 2013 εκλέγεται νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο 16ο και γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος και ο πρώτο Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία.
Οι απόψεις του χαρακτηρίζονται συντηρητικές, ενώ είναι φανατικός πολέμιος των εκτρώσεων και τη ευθανασίας, ενώ έχει καλέσει επανειλημμένως τον κλήρο και τους πιστούς να εναντιώνονται σε αυτές τις πρακτικές.
Παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως η Εκκλησία θα πρέπει να μιλάει ανοικτά για την ομοφυλοφιλία και πως θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι προσωπικές επιλογές των ανθρώπων , έχει αντιταχθεί στους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου, αλλά και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους.
«Ας μην είμαστε αφελείς, δεν μιλάμε, πλέον, για μια πολιτική μάχη, αλλά για μια καταστροφική αξίωση εναντίον του Θεϊκού Σχεδίου» είχε δηλώσει ο νέο Πάπας για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και είχε προσθέσει «Δεν μιλάμε απλά για ένα νομοσχέδιο, αλλά για μηχανορραφίες από τον ''Πατέρα του Ψεύδους'' για να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τα παιδιά του Θεού».
Μάλιστα, αναφορικά με τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «διακρίσεις κατά των παιδιών» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία είχε τονίσει πως το ύφος της Εκκλησίας θύμιζε «τον Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση».
Εντύπωση έχουν προκαλέσει και οι απόψεις του για τη σχέση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, καθώς, κατά τη διάρκεια μιας 48ωρης απεργίας δημοσίων υπαλλήλων στο Μπουένος Αιρες ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει για τις διαφορές μεταξύ των τάξεων «οι φτωχοί είναι εκείνοι που διώκονται επειδή ζητούν δουλειά και οι πλούσιο εκείνοι που χειροκροτούνται επειδή αποφεύγουν τη δικαιοσύνη».




http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger