E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Αυτή είναι η οργάνωση πίσω από τη δολοφονία του Έλληνα στη Νιγηρία

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013


Όταν η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου (Ansaru) ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή επτά εργαζόμενων κατασκευαστικής εταιρείας στη βόρεια Νιγηρία, λίγα ήταν ευρέως γνωστά γι' αυτήν, η τραγωδία όμως ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη.
Μερικές μέρες αργότερα, οι ισλαμιστές αντάρτες θα εκτελούσαν τους ομήρους, μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα Κωνσταντίνο Καρρά.
Το τελευταίο διάστημα η βία έχει κλιμακωθεί στην υποσαχάρια Αφρική, μετά και την εισβολή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι. Η Ανσάρου είναι μία από τις ισλαμιστικές ομάδες, με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, που επιχειρούν στο λεγόμενο Μαγρέμπ.
Το πλήρες όνομα της οργάνωσης είναι «Εμπροσθοφυλακή για την Προστασία των Μουσουλμάνων στη Μαύρη Αφρική». Πρόκειται για διάσπαση της μεγάλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία ευθύνεται για τους θανάτους περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από την ίδρυσή της το 2009.
Ηγέτης της θεωρείται ο Άμπου Ουσαμάτα αλ Ανσάρι, ο οποίος διαφώνησε με την Μπόκο Χαράμ ως προς την τακτική της να θέτει στόχους και μουσουλμάνους στις βομβιστικές της ενέργειες.
Η Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία») στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του προέδρου της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος είναι χριστιανός και κατάγεται από τα νότια της χώρας. Κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις θέλει να υπονομεύσει την ικανότητά του να διατηρήσει την ασφάλεια του πιο πολυπληθούς έθνους της Αφρικής. Στο στόχαστρό της μπαίνουν αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας, χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι, που συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Στους στόχους της περιλαμβάνονται εφημερίδες, το κτήριο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, μπυραρίες, ακόμα και σχολεία. Η απειλή της Μπόκο Χαράμ αρχικά είχε υποτιμηθεί, καθώς είχε εμφανιστεί σαν ισλαμικό κίνημα μεταξύ πανεπιστημιακών, φοιτητών και μορφωμένων Νιγηριανών, οι οποίοι καλούσαν σε απομάκρυνση από τη δυτική εκπαίδευση.
Η Ανσάρου, από την άλλη, είναι αποφασισμένη να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην εσωτερική διαμάχη, επιλέγοντας τις απαγωγές και τις δολοφονίες ξένων υπηκόων. Μεταξύ άλλων, ευθύνεται για την απαγωγή ενός Βρετανού και ενός Ιταλού το 2011, εργαζομένων στην κατασκευή τράπεζας στη βόρεια Νιγηρία. Σε βίντεο που ανήρτησε η οργάνωση τότε, ο Βρετανός ζητούσε από την κυβέρνηση του Λονδίνου να «εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Αλ Κάιντα». Οι δύο όμηροι εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια αποτυχημένης αποστολής διάσωσης των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, τον Φεβρουάριο του 2012.
Σύμφωνα με αναλυτές, το τελευταίο χτύπημα της Ανσάρου, στο οποίο έχασε τη ζωή του και ο Έλληνας όμηρος, δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γκούντλακ Τζόναθαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χορηγήσει αμνηστία στους μαχητές της οργάνωσης. Μετά τις εκτελέσεις των επτά ξένων εργαζομένων, αναμένεται να μεγαλώσει η διεθνής πίεση προς τον Νιγηριανό πρόεδρο, ώστε να εκτονώσει την κατάσταση «για να μην γίνει η Νιγηρία νέο Αφγανιστάν».

NEWSBOMB
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger