Ποιες είναι οι νέες αποκαλύψεις του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης – Τι προτείνει για την πάταξη της διαφθοράς
Αυξάνονται οι καταγγελίες που φτάνουν στην υπηρεσία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες 2.000 υποθέσεις.
Μια από τις πρόσφατες υποθέσεις που ανέλαβε η υπηρεσία αφορούσε σε σιδηροδρομική σήραγγα 350 μέτρων κοντά στο Λιανοκλάδι της Φθιώτιδας, που ανέθεσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε εργολάβο , αλλά στην ουσία ήταν αχρείαστη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η σήραγγα κατασκευάστηκε κόστισε 30 εκ. ευρώ, αλλά δεν χρησιμοποιείται.
“Στο δικαστήριο πετύχαμε να επιδικαστεί και η επιστροφή 11 εκ. ευρώ από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν του έργου”, λέει ο κ. Ρακιντζής, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει την επιφύλαξή του για την καταβολή των προστίμων.
Η κοινωνία έχει ανοίξει πόλεμο στη διαφθορά, οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον την προκλητική κλοπή δημόσιου πλούτου και προχωρούν ολοένα και περισσότερο σε καταγγελίες. Αυτή είναι η εικόνα που δίνει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στην “Κ”.
Ερμηνεύοντας το φαινόμενο του πλήθους των περιπτώσεων διαφθοράς που έρχονται στην επιφάνεια, υπογραμμίζει ότι “δεν είναι μεγαλύτερη η διαφθορά τα τελευταία ένα – δύο χρόνια, είναι το κλίμα που έχει αλλάξει. Αφ’ ενός οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κατασπατάλησης δημοσίων πόρων κ.λπ.
Αφ’ ετέρου, και από “επάνω” υπάρχει πλέον σαφέστατο πολιτικό μήνυμα για μη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα”, σχολιάζει ο κ. Ρακιντζής. Αναφερόμενος στις βαριές ποινές τις οποίες επιβάλλει η δικαστική εξουσία το τελευταίο διάστημα, τονίζει ότι “οι δικαστές είναι οργισμένοι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αυστηροί”.
Η ασυδοσία των κυκλωμάτων που αξιοποιούσαν επίορκους υπαλλήλους για οικονομικές και φορολογικές απάτες είναι παροιμιώδης. Μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε γυναίκα 86 ετών, από τον νομό Βοιωτίας, η οποία είχε λάβει πρόσφατα επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4 εκατ. ευρώ για εξαγωγές… κρεμμυδιών!
Προφανώς πρόκειται για πλαστά τιμολόγια, με σκοπό την κλοπή ΦΠΑ. Τα πλαστά τιμολόγια ήταν και είναι μία από τις πιο επικερδείς “βιομηχανίες” της χώρας. Μόνο τη διετία 2010 – 2011 το ΣΔΟΕ εντόπισε 450.000 πλαστά τιμολόγια, αξίας 4 δισ. ευρώ, που σημαίνει απώλειες 800 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο γενικός επιθεωρητής έχει προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες 2.000 υποθέσεις. “Πολύ λίγες έχουν ολοκληρωθεί, αν και δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση”, λέει ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς:
οι μάχιμοι ελεγκτές είναι λίγοι σχετικά, ενώ περισσεύουν τα διευθυντικά στελέχη. Επίσης, ηλικιακά είναι γερασμένοι, με ελάχιστους νέους ανθρώπους. “Σήμερα είναι αναγκαίος ένας ενιαίος, ανεξάρτητος από τα υπουργεία και την κυβέρνηση, οργανισμός ελέγχου της κρατικής διαφθοράς”, προτείνει ο κ. Ρακιντζής.
Το κρίσιμο όμως είναι να σταματήσει η εκάστοτε κυβέρνηση να καλύπτει εκ των υστέρων τα σκοτεινά σημεία της οικονομικής διαχείρισης. Τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια, δύο από κυβερνήσεις Ν.Δ. και δύο από το ΠΑΣΟΚ, νομιμοποιήθηκαν με νομοθετικές παρεμβάσεις οι λεγόμενες «άτυπες πληρωμές», στις οποίες μπορούσαν να προβαίνουν στελέχη των ΟΤΑ…
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !