E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Απαντήσεις σε 10 «καυτά» ερωτήματα για τον 2012 DA14 και τους μετεωρίτες στην Ρωσία

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013



Ο επιστημονικός συντάκτης του βρετανικού Guardian, Στιούαρτ Κλαρκ, δίνει τις δικές τους τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα χθεσινά γεγονότα σε Ρωσία και διάστημα. Ο έγκριτος αναλυτής απαντάει σε δέκα συγκεκριμένα ερωτήματα που «καίνε» και δημιουργούν απορίες σε όλον τον κόσμο.

Τι ήταν αυτό που χτύπησε τη Ρωσία;
Σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στην πόλη Τσένγιαμπικ της Ρωσίας χθες έπεσε ένα διαστημικός βράχος που ζύγιζε δέκα περίπου τόνους. Το αντικείμενο κάηκε εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα, όταν και είχε αναπτύξει ταχύτητα 54.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Έτσι, δημιουργήθηκε ωστικό κύμα.
Ήταν ένας μετεωρίτης ή πολλοί;
Οι ενδείξεις δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες απαντήσεις. Ήταν ένας μετεωρίτης, ο οποίος διαλύθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Το ουράνιο σώμα διασκορπίστηκε καθώς φλεγόταν.
Κάθε πότε συμβαίνει κάτι τέτοιο;
40.000 τόνοι διαστημικών πετρωμάτων φτάνουν στη Γη κάθε χρόνο, είτε ως σκόνη, είτε ως μικροί μετεωρίτες. Στις 30 Ιουνίου 1908, ένας αστεροειδής διαμέτρου 50 μέτρων εξερράγη και πάλι στην κεντρική Ρωσία, κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα. Βέβαια, τότε τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερη και η καταστροφή πολλαπλάσια της χθεσινής. Ίσως και κάθε δέκα χρόνια να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά το πιο πιθανό είναι να λαμβάνει χώρα σε ακατοίκητη περιοχή, καθώς μικρό μέρος της Γης κατοικείται.
Έχει σκοτωθεί ποτέ κανείς από μετεωρίτη;
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ κάποιος θάνατος από πτώση μετεωρίτη. Βέβαια, συντηρούνται διάφοροι «θρύλοι», όπως π.χ. για έναν σκύλο που σκοτώθηκε το 1911 στην Αίγυπτο.
Ποια η διαφορά αστεροειδούς και μετεωρίτη;
Ο μετεωρίτης είναι ένα θραύσμα το οποίο έχει διάμετρο έως και δέκα μέτρα. Οτιδήποτε άλλο έχει διάμετρο μεγαλύτερη των δέκα μέτρων και μικρότερη των χιλίων χιλιομέτρων λογίζεται ως αστεροειδής.
Γιατί δεν προβλέφθηκε η πτώση του;
Το φως του Ήλιου δεν βοήθησε σε αυτό. Τέτοια σώματα καλύπτονται από το ηλιακό φως και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Μόνο ένα διαστημικό τηλεσκόπιο θα μπορούσε να τα αντιληφθεί έγκαιρα. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Ο μετεωρίτης της Ρωσίας συνδέεται με τον 2012 DA14;
Επιστημονικά επιτελεία από διάφορες υπηρεσίες δεν βρίσκουν κάποια σύνδεση μεταξύ του μετεωρίτη και του κομήτη. Κάθε σαράντα χρόνια περνάνε πάνω από τη Γη ολόκληροι αστεροειδείς.
Τι γίνεται αν ξαφνικά δούμε κάποιο μεγάλο σώμα να έρχεται προς τη Γη;
Αμέσως θα συνεδριάσει Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος. Έχει συμβουλευτική δράση και αποτελείται από επιστήμονες της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και άλλων διαστημικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες. Σκοπός της σύγκλισης θα ήταν ο καθορισμός στρατηγικής αντιμετώπισης.
Υπάρχουν περιοχές της Γης που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Από παντού μπορούν να εισέλθουν ουράνια σώματα. Η πλήρης περιστροφή της Γης ανά εικοσιτετράωρο εκθέτει όλα τα ημισφαίρια της.
Υπάρχει περίπτωση οι μετεωρίτες της Ρωσίας να σημαίνουν κάτι επερχόμενο;
Το μέγεθος του μετεωρίτη δεν ήταν τέτοιο που να επιφέρει σημαντικές βλάβες στη λειτουργία της Γης και της φύσης. Το ωστικό κύμα ήταν συμπιεσμένος αέρας. Ακόμη, κανένας μετεωρίτης απ’ όσος έχουν πέσει στη Γη κι έχουν μελετηθεί δεν δείχνει να κουβαλάει μαζί του παρείσακτα μικρόβια. Αν και θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει, δεν έχει γίνει ποτέ.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger